‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCooperativele din Franţa se aliază pentru a concura cu livrările de grâu din Rusia...

Cooperativele din Franţa se aliază pentru a concura cu livrările de grâu din Rusia şi Ucraina

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Grains Overseas, alianţa formată de cooperativele franceze care cultivă cereale pentru a concura cu furnizorii de la Marea Neagră, ar putea să nu fie suficientă pentru ca cel mai mare exportator al UE să piardă piaţa algeriană vitală în faţa concurenţei grâului rusesc, susţin traderii şi analiştii, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Înfiinţarea, luna aceasta, a acestei alianţe fără precedent, în care InVivo, Axereal şi NatUp vor combina exporturile de grâu moale şi orz furajer în afara UE, este un răspuns la majorarea semnificativă a livrărilor din Rusia şi Ucraina.

Ascensiunea Rusiei, care a devenit cel mai mare exportator de grâu din lume, a redus vânzările franceze în ţări importante, cum ar fi Egipt şi Maroc, astfel încât Franţa a devenit mult mai dependentă de Algeria, ale cărei cerinţe la licitaţii exclud efectiv grâul din Rusia.

În sezonul agricol 2018/2019, care s-a încheiat la 30 iunie, Franţa a livrat aproape zece milioane de tone de grâu moale în afara UE, faţă de 12 milioane de tone în anii anteriori.

Exporturile Rusiei au scăzut de la nivelul record înregistrat în 2017/18, dar la 36 de milioane de tone sunt mult peste totalul UE, de 21 milioane de tone.

Grains Overseas are ca obiectiv menţinerea exporturilor masive de grâne franceze în Africa de Nord, evitând pierderile financiare care au afectat tranzacţiile în ultimii ani.

„Acesta ar putea fi un şoc pentru sectorul francez deoarece va realiza că nu este singur pe pieţele de export. Implicarea a trei cooperative mari ar putea forţa piaţa franceză să concureze preţurile internaţionale”, a apreciat un trader.

‹ adv ›

De asemenea, Franţa trebuie să accepte faptul că furnizările de la Marea Neagră sunt deseori mai avantajoase din punctul de vedere al calităţii şi al preţului.

Un alt exportator major de grâne din Franţa, Soufflet, a inaugurat anul trecut o nouă facilitate la un port de pe coasta Atlanticului, pentru a sorta mai eficient grânele, în vederea îndeplinirii standardelor clienţilor din Africa.

Dar unii analişti avertizează că Franţa încă nu conştientizează extinderea furnizărilor de la Marea Neagră.

‹ adv ›

Până în 2015, Rusia intenţionează să investească zece de miliarde de dolari în sectorul grânelor, şi vrea să-şi extindă exporturile în ţări ca Algeria şi Arabia Saudită, care sunt cruciale pentru exporturile UE.

„În ziua în care Algeria va prefera grâul din Rusia, soarta Franţei e pecetluită. Până când nu vor putea concura cu calitatea şi preţul grâului de la Marea Neagră, cooperativele franceze se pot consolida cât vor, nu se va schimba nimic”, susţine un analist.

Livrările către Algeria reprezintă mai mult de jumătate din exporturile de grâu moale ale Franţei în afara UE, în 2018/19. În prezent, cerinţele stricte de la licitaţiile din Algeria exclud efectiv furnizările de la Marea Neagră.

„Dacă Algeria schimbă condiţiile, preţurile franceze vor pierde peste noapte 10 euro. Unde va ajunge atunci grâul francez?”, se întreabă un trader.

Preţul grâului francez pentru morărit se tranzacţionează în prezent la aproximativ 170-180 euro pe tonă.

Franţa se aşteaptă să recolteze în acest an o cantitate de 37 milioane de tone de grâu, cu 8,5% mai mult decât în 2018, a anunţat săptămâna trecută Ministerul francez al Agriculturii cu ocazia publicării primelor sale estimări referitoare la recolta din acest an.

Traderii şi analiştii se aşteptau pentru acest an la o recoltă mai mare de grâu în Franţa, cel mai mare producător de cereale din Uniunea Europeană, în pofida impactului negativ provocat de valul de căldură înregistrat la finele lunii iunie.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›