Mariana Pitic, judecătoarea care a declarat un Porsche de 11 mii de lei, revocată din funcția de membră a INJ. Cine sunt ceilalți magistrați și averile acestora

Mariana Pitic, judecătoarea care a declarat un Porsche de 11 mii de lei a fost revocată din funcția de membră a Institutului Național al Justiției. Decizia a fost luată astăzi de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii. Revocați din funcție au fost și magistrații Ghenadie Pavliuc, Oxana Robu și Viorica Mihaila.

Foto: colaj UNIMEDIA

Judecătoarea Mariana Pitic a ajuns în vizorul opiniei publice după ce s-a constatat că magistrata conduce o mașină de marca Porsche, ce ar fi fost cumpărată cu doar 11.000 de lei. Comisia Națională de Integritate a pornit un control pe numele judecătoarei. În luna iulie 2016, membrii CNI au clasat cauza. Dânsa a explicat că automobilul se afla în stare avariată, din această cauză a costat doar 11 mii de lei.

Potrivit declarației de avere pentru 2018, Pitic a obținut un venit de 359.058 de lei din funcția de judecătoare la Curtea Supremă de Justiție, iar alți 2.278 de lei obținuți de la Institutul Național al Justiției.

Tot în declaraţia pentru anul trecut, Mariana Pitic a indicat că deţine din 2012, cu dreptul de folosinţă, un teren de şase ari şi altul cu o suprafaţă de aproape şapte ari care cadastral valorează peste 160.000 de lei. În documente mai este trecut şi un apartament de 103 metri pătraţi pe care judecătoarea îl are din 2010, dar și o casă de locuit de 270 de metri pătrați, a cărei valoare nu este indicată.

În declaraţie, este trecut şi automobilul de model Porsche Cayenne, ce ar fi fost cumpărat cu doar 11.000 de lei.

Ghenadie Pavliuc e magistrat de la 31 de ani. În 2005, acesta a fost numit prin decretul preşedintelui de atunci, Vladimir Voronin, judecător la Judecătoria Donduşeni.

Pe 21 noiembrie 2015, Ghenadie Pavliuc a emis una dintre cele mai dubioase decizii înregistrată în ultima perioadă în justiţia din R. Moldova. Acesta, având spre examinare o cerere a Ministerului Justiţiei R. Moldova privind recunoaşterea sentinţei de condamnare pe numele ex-deputatului Valeriu Guma, condamnat în România la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, dare şi luare de mită, a recunoscut sentinţa, însă, printr-un gest calificat de jurişti şi procurori „de neînţeles”, a dispus suspendarea executării pedepsei.

Altfel spus, din patru ani de închisoare cu executare, Pavliuc a dispus condamnarea lui Valeriu Guma, ex-deputat pe listele PD în Parlament, la patru ani de închisoare cu suspendare, salvându-l practic pe acesta de puşcărie.

Ghenadie Pavliuc şi soţia sa, Carolina Pavliuc, sunt angajaţi la stat. El este judecător, iar ea — medic. Cei doi, din 2011, locuiesc însă într-o casă particulară aflată într-o zonă de elită din sectorul Ciocana, mun. Chişinău. Casa, construită în anii 2008—2011, pe când Pavliuc era judecător şi vicepreşedinte la Judecătoria Donduşeni, are, în actele cadastrale, o suprafaţă de doar 72 m.p., deşi, în realitate, pare mult mai mare, scria Ziarul de Gardă anterior.

Viorica Mihaila este judecătoare din anul 2002. În prezent, dânsa este judecătoare la Curtea de Apel Chișinău.

Potrivit declarației de avere pentru anul trecut, Mihaila a obținut un salariu de 313.216 lei de la Curtea de Apel Chișinău. Alți 2278 de lei i-a ridicat de la Institutul Național al Justiției.

Aceasta mai declară un teren, o casă de locuit obținută prin donație în 2005 și un apartament procurat în 2008 cu 389.825 de lei.

Soții Mihaila declară un automobil de model Toyota RAV-4 din 2010 și procurat în 2010, contra sumei de 372.439 de lei. De semenea indică un autoturism de model Mercedes SLK-200 din 2002, procurat în 2015 cu doar 10 mii de lei.

Oxana Robu este judecătoare din 2004, iar la Curtea de Apel Chișinău a fost numită în 2014. Numele Oxanei Robu apare în mai multe dosare de rezonanță din R. Moldova. Robu a fost președinta completului de judecată care la 4 octombrie 2017 a suspendat pedeapsa cu închisoarea pe numele fostului șef al Direcției Transport Public şi Căi de Comunicaţie din cadrul Primăriei Chișinău, Igor Gamrețki, pedepsit de prima instanță cu doi ani de detenție într-un penitenciar de tip semiînchis, pentru trafic de influență în dosarul parcărilor cu plată din capitală. Totodată, asemeni altor câțiva judecători de la Curtea de Apel Chișinău, Oxana Robu a refuzat să examineze dosarul Șor. Magistrata a motivat cererea de recuzare prin faptul că are în gestiune dosarul de escrocherie şi spălare de bani în privința lui Veaceslav Platon în care Ilan Șor are statut de martor al acuzării.

Potrivit declarației de avere pentru anul trecut, Robu a obținut un salariu de 305.437 de lei de la Curtea de Apel Chișinău, alți 16.369 de lei de la Institutul Național al Justiției și 15.935 de lei de la USM.

Aceasta a mai obţinut un venituri de 40.135 de euro din depozite deţinute la o bancă comercială.

În 2018, Robu a obţinut 20 de mii de lei din vânzarea unui automobil, precum şi 247.508 lei, obţinuţi din vânzarea unui apartament. Soţii Robu deţin o casă de locuit, a cărei valoare indicată este de 481.341 de lei.

Aceştia mai declară trei autoturisme, dintre care două le au în posesie de anul trecut, un Mercedes Universal al cărui valoare indicată este de 30 de mii de lei și un Mercedes GLK din 2013, cu valoarea indicată de 326.000 de lei.

Oxana Robu deține depozite bancare de 40.000 de euro și 30.000 de lei.


Pub