Co-raportorii APCE pentru R. Moldova, aflați în vizită la Chișinău: S-au întâlnit cu Igor Dodon și cu viceprim-ministrul pentru reintegrare

Co-raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru Republica Moldova, Egidijus Vareikis (Lituania) și Maryvonne Blondin (Franța), se află la Chișinău pentru o vizită de documentare. Aceștia s-au întâlnit cu șeful statului Igor Dodon și cu viceprim-ministrul pentru reintegrare, Vasile Șova.

Foto: via Facebook

În cadrul întâlnirii cu Vasile Șova, oficialii au realizat o trecere în revistă a evoluțiilor și perspectivelor în problematica transnistreană. Astfel, s-a intervenit cu apelul privind implicarea mai activă a Consiliului Europei pe dimensiunea îmbunătățirii situației drepturilor omului în regiunea transnistreană, cu oferirea unor recomandări și ghidări de bune practici europene ce vor sprijini și activitatea grupurilor de lucru pentru drepturile omului.

Viceprim-ministrul Vasilii Șova a subliniat importanța implicării practice a partenerilor internaționali pentru crearea unor condiții favorabile și confortabile, în care elevii din școlile moldovenești cu predare în grafia latină își vor desfășura activitatea școlară, conform standardelor contemporane.

Președintele Igor Dodon a scris pe pagina sa de Facebook că în cadrul întălnirii a „subliniat necesitatea implementării reformelor în domeniul justiției și în alte domenii prioritare, cu ajutorul partenerilor de dezvoltare, spre beneficiul populației Republicii Moldova și pentru dezvoltarea durabilă a țării.

„În mod special, am exprimat recunoștință Comisiei de la Veneția pentru opinia pe marginea situației constituționale din luna iunie curent. În context, am reiterat că depășirea pașnică a crizei respective este un succes major pentru societatea noastră, întrucât coaliția PSRM - blocul ”ACUM” și Guvernul Republicii Moldova se bucură de sprijin din partea majorității impunătoare a populației țării noastre, dar și din partea administrației prezidențiale.

Totodată, am subliniat importanța promovării unei politici externe echilibrate, care presupune păstrarea în vigoare a tuturor acordurilor cu partenerii străini, inclusiv Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, și restabilirea relațiilor de parteneriat cu Federația Rusă”, a conchid Dodon într-o postare.


Pub