(doc) Ministerul Justiției a iniţiat elaborarea proiectului de Lege cu privire la reformarea CSJ: Prioritățile propuse

Ministerul Justiţiei anunţă despre iniţierea procesului de elaborare a proiectului Legii cu privire la reformarea Curții Supreme de Justiție (CSJ). Astfel, potrivit conceptului, sunt prevăzute mai multe etape de implementare a reformei care vizează regândirea rolului și a competențelor CSJ, reducerea numărului de judecători la CSJ, evaluarea actualilor judecători ai CSJ, examinarea dosarelor aflate pe rolul CSJ și transferul judecătorilor CSJ în alte instanțe ierarhic inferioare.

Foto: UNIMEDIA

În acest sens, pentru implementarea reformei sunt propuse patru etape:

1. Instituirea cadrului legal - procedura de reformare a CSJ urmează a fi reglementată prin lege. Se propune adoptarea unei legi prin care să fie modificat atât actualul cadru legal referent activității CSJ, cât și stabilite norme cu aplicare temporară în timp care vor reglementa întreaga procedură de reformare.

2. Selectarea și desemnarea membrilor în Comisie – după adoptarea cadrului legal în termenul stabilit de lege va fi necesar desemnarea membrilor Comisiei pentru a asigura funcționalitatea acesteia.

3. Evaluarea judecătorilor de către Comisie

4. Transferul judecătorilor în alte instanțe – competența de asigurare a transferului judecătorilor CSJ în alte instanțe care aparțin CSM-ului.

Ministerul Justiției își propune ca până la data de 1 ianuarie 2020 reforma CSJ să fie implementată.

Ministerul Justiției, în vederea eficientizării procesului de elaborare a proiectului de lege menționat, solicită implicarea activă a tuturor subiecților interesați prin prezentarea propunerilor în acest sens.

Propunerile urmează a fi transmise până la data de 01 august 2019, în format electronic, la adresa: victor.stratu@justice.gov.md.


Pub