PD-ul critică acțiunile Ministerului Finanțelor: „Ca urmare a acestei anti-reforme, toți vor avea de pierdut: cetățenii, patronii și angajații în industria HoReCa, dar și bugetul de stat”

Partidul Democrat a criticat modificările la bugetul de stat, anunțate de Ministerul Finanțelor. PDM și-a expus poziția într-o postare pe pagina de Facebook a partidului.

Foto: UNIMEDIA

„Ministrul Finanțelor din Guvernul Alianței Kozak, Natalia Gavrilița, a anunțat deja oficial majorarea impozitelor pentru „cei care au venituri mai mari". Nu a precizat, însă, cine sunt cei cu „venituri mai mari". Oamenii care primesc un salariu lunar de 3.000 - 5.000 de lei sunt pentru guvernare ca „cetățeni cu venituri mai mari"? Vor plăti aceștia mai mult la stat ori nu?”, scriu democrații.

Ministra Finanțelor a anunțat că va fi eliminată scutirea personală pentru veniturile anuale pentru persoanele fizice. „Deci, persoanele care au lunar 20 de mii de lei, nu vor mai beneficia de scutire personală”, a spus Natalia Gavrilița.

PD critică și decizia de revenirea la cota de 20% TVA pentru industria hotelelor, restaurantelor și cafenelelor.

„O altă noutate proastă anunțată de către ministrul Finanțelor din guvernul PSRM-ACUM este dublarea TVA-ului pentru industria HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele), de la 10% la 20%. Asta după ce democrații au redus această taxă pentru a stimula atât dezvoltarea domeniului, cât și trecerea plăților „în alb", adică plățile să fie oficiale și impozitate.

Cu regret, dublarea până la 20% a TVA-ului în acest sector va avea un impact negativ: domeniul va reveni la activitatea „tenebră", când își ascund veniturile reale, plățile la bugetul de stat ar putea să se diminueze, iar prețurile pentru aceste servicii să crească. Respectiv, ca urmare a acestei anti-reforme, toți vor avea de pierdut: cetățenii, în calitate de beneficiari ai acestor servicii, patronii și angajații în industria HoReCa, dar și bugetul de stat”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Partidului Democraților”, scrie PD.

Natalia Gavrilița a motivat revenirea la cota de 20% TVA pentru domeniul HoReCa prin faptul că unele proiecte fiscale ale guvernării precedente nu aveau drept scop „echitatea socială sau de promovare a unor obiective de dezvoltare”. În această categorie se includ și scutirilor la jocurile de noroc și sistemul tichetelor de masă, proiecte care, de asemenea, vor fi anulate.

UNIMEDIA amintește că Ministerul Finanțelor urmează să facă niște modificări la legea bugetului, care aduce anularea a mai multor proiecte de lege votate de fosta guvernare.


Pub