10:31:12 18.04.2024
Stiri

Boris Johnson este noul prim-ministru al Marii Britanii. Va avea sarcina de a pune în aplicare Brexit-ul

Știri 23.07.2019 16:19 Vizualizări1648 Autor: Ziarul National
Boris Johnson este noul prim-ministru al Marii Britanii. Va avea sarcina de a pune în aplicare Brexit-ul


Boris Johnson este noul lider al Partidului Conservator și, astfel, viitorul premier al Regatului Unit, câștigând detașat în fața contracadidatului său, Jeremy Hunt, după săptămâni de competiție în urma cărora 160.000 de membri ai Partidului Conservator l-au ales pe cel care va avea de livrat Brexit-ul la 31 octombrie.

Johnson a câștigat competiția internă cu 92.153 de voturi, la distanță mare de oponentul său, Jeremy Hunt, care a obținut 46.656 dintre voturile conservatorilor britanici, informează The Guardian, citat de caleaeuropeana.ro.

Fostul primar la Londrei în vârstă de 55 de ani va avea de gestionat primul dosar stringent, și anume escaladarea tensiunilor cu Teheranul, după imobilizarea de către Iran a unui petrolier care naviga sub pavilion britanic în Strâmtoarea Ormuz, potrivit Adevărul.ro.

Negocierile privind Brexit-ul

De departe, cel mai sensibil dosar care va ocupa prima poziție a priorităților sale va fi punerea în aplicare a rezultatului referendumului din luna iunie a anului 2016, în care 52% dintre britanici au votat în favoarea Brexit-ului, informează The Guardian.

Cu 100 de zile înainte de 31 octombrie, data producerii Brexit-ului, Boris Johnson se va afla în fața unei decizii binare: de a convinge Uniunea Europeană să redeschidă negocierile privind acordul de retragere despre care Bruxelles-ul spune că nu poate fi renegociat, sau de a conduce Marea Britanie spre o incertitudine economică printr-o ieșire dezordonată, idee față de care Johnson și-a arătat deschiderea, conform Al Jazeera.

Acordul convenit în luna noiembrie a anului trecut de Theresa May cu echipa de negociatori europeni, condusă de Michel Barnier, a fost respins deja de trei ori de Camera Comunelor, mulți dintre deputații britanici anunțând deja că doresc să facă tot ce le stă în putință pentru a evita un Brexit dur.

De altfel, parlamentarii britanici au sprijinit săptămâna trecută noi propuneri menite să îngreuneze o posibilă tentativă a prim-ministrului de a ocolo Parlamentul pentru a impune o variantă a ieșirii Regatului Unit din UE fără acord.

În campanie, Boris Johnson a repetat că divorţul va avea loc la sfârşitul lui octombrie – cu sau fără acord negociat, promiţând un viitor radios ţării sale, indiferent de scenariu.

Val de demisii

Se așteaptă ca până miercuri Boris Johnson să ofere deja indicii privind numele celor care vor forma viitorul Cabinet. Cu toate acestea, militantul fervent al Brexit-ului se va confrunta și cu un val de demisii care anunță un Partid Conservator divizat.

Ministrul Finaţelor Philip Hammond a anunţat duminică că îşi va prezenta demisia de onoare în cazul victoriei lui Boris Johnson.

„Presupunând că Boris Johnson devine viitorul premier, înţeleg că condiţiile sale pentru a servi în Guvernul său ar include acceptarea unei ieşiri fără acord la 31 octombrie, iar acesta nu este un lucru la care aş putea adera vreodată”, a declarat oficialul britanic.

Acestuia i s-a alăturat și ministrul Justiției, David Gauke.

Secretarul de stat însărcinat cu Afaceri Europene, Alan Duncan, un pro-european, a anunțat deja luni că demisionează, precizând în scrisoarea înaintată Theresei May că este ”tragic” că ”norii negri ai Brexit-ului” stau în calea influenței britanice la nivel global.

Ce-i drept, un Brexit fără acord ar putea afecta profund cea de-a cincea economie la nivel global, ale cărui unde de șoc se vor resimți pe piețele financiare, subminând economica mondială.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md