„Apel” - Un nou partid politic a fost lansat la Chișinău

Lansarea unui nou partid politic a fost anunțată pe 22 iulie, într-o conferință de presă la IPN. Partidul, intitulat „Apel”, este de orientare pro-europeană și se plasează pe partea de centru-stânga a eșichierului politic.

Foto: IPN

Ghenadie Buzilă, președintele grupului de inițiativă, a precizat că în platforma partidului este prevăzut că „omul este prioritar în raport cu statul și nu invers”. Partidul „Apel” nu este o formațiune politică cu doctrină ideologică clasică, ci este „un partid al oamenilor”.

„Apărarea persoanei este lege”, a declarat Ghenadie Buzilă.

Acesta a precizat că Agenția Servicii Publice a aprobat denumirea și simbolica partidului. Din grupul de inițiativă, constituit pe 23 septembrie 2018, fac parte 12 persoane, iar congresul la care vor fi alese structurile de conducere va avea loc pe 11 august 2019.

Ghenadie Buzilă a mai spus că, până acum, au fost adunate câteva sute de semnături din cele 4000 necesare pentru constituirea unui partid politic. „Pentru noi nu reprezintă o greutate să ne deplasăm prin 20-30 de centre raionale, să adunăm semnături. Dacă ați observat, grupul de inițiativă a fost lansat pe 23 septembrie. Noi, până acum, nu am stat. Acum am hotărât să ne lansăm public, să ne știe mai multă lume”, a afirmat Ghenadie Buzilă.

Partidul își propune să participe la alegerile locale din luna octombrie.

Tatiana Dabija, secretar al partidului „Apel”, a afirmat că s-a înscris în partid pentru că, prin prisma meseriei sale de jurist, a observat că de multe ori că drepturile cetățeanului sunt lezate. „Partidul vrea să unească în rândurile sale juriști calificați, constituționaliști. Noi invităm pe toată lumea să devină membri ai acestui partid, ca să poată exista o schimbare în mod direct”, a spus Tatiana Dabija.

Simbolul partidului este un clopot. Tatiana Dabija a spus că acesta „este ca o vestire”. „Atunci când sună clopotul, oamenii se unesc pentru a rezolva problemele majore care apar în societate. Este ca o alarmă – sună, cheamă lumea, să se adune”, a precizat secretarul partidului „Apel”


Pub