(video) Rise: Firma administrată de cumnatul Adrianei Bețișor, acuzată de înșelătorie

Mai multe persoane spun că au luat țeapă după ce s-au lăsat convinse de ofertele ademenitoare ale companiei de microcreditare Cash & Go SRL, Administratorul firmei este cumnatul procurorului anticorupție Adriana Bețișor, iar investitorii ruși sunt conectați la brandul Rosdengi, implicat într-o serie de scandaluri mediatice în Federația Rusă, scrie RISE Moldova.

Foto: rise.md

Nadejda Portco a ajuns în instanța de judecată. Femeia s-a plâns pe compania de microfinanțare Cash & Go că i-a pus penalități prea mari pentru un împrumut de doar 4.500 de lei, pe care l-a luat în aprilie 2018.

Creditul l-a contractat pe un termen de 20 de zile, dar nu l-a achitat nici până în prezent. Între timp, datoria a crescut până la 78.200 de lei – de 17 ori mai mult decât suma împrumutată acum un an. Cel puțin asta arată datele interne ale companiei de microfinanțare, intrate în posesia RISE Moldova.

Nadejda PORTCO: Noi plătim, dar nu așa. Știți, mă scuzați, dar asta e jecmăneală. Nu se poate de făcut așa ceva. Era un timp nu am putut să plătesc, dar penalitățile sunt foarte exagerate. Penalitatea pentru o zi – 2%.

Denis DOBRIOGLO, avocatul Cash & Go: Doamna, în principiu, a făcut cunoștință cu contractul, a semnat contractul respectiv. – În contract e spus clar că sunt 2% pe zi? Nu vă pot spune, nu m-am familiarizat cu contractul respectiv, dar urmează să examinăm pe parcursul litigiului dat.

Deși a fost fondată abia în iulie 2017, Cash & Go deja este o firmă de succes pe piața de microcreditare din țară. Anul trecut a raportat un profit de circa 13 milioane de lei, în condițiile în care în 2018 a oferit împrumuturi de peste 11 milioane de lei.

Cash & Go a fost fondată în 2017 de cetățeanul rus Ilia Machikhin. Un an mai târziu, rusul a vândut-o unui concetățean de-al lui – Elisei Polikarpov. Firma are deschise 20 de sucursale în toată țara, cele mai multe fiind în Chișinău și Bălți. Administratorul companiei este un moldovean pe nume Andrei Șubin.

Șubin este frate cu Dumitru Șubin, fost șef de direcție la Serviciul Fiscal de Stat, iar în prezent șef de direcție la Serviciul Vamal. Mai mult, Dumitru Șubin este soțul procurorului-şef adjunct de la Anticorupție, Adriana Bețișor, care a instrumentat mai multe dosare de rezonanță, inclusiv cel al fostului premier Vlad Filat, condamnat la 9 ani pentru acte corupție.

Administratorul Cash & Go spune că relațiile sale de rudenie nu au nicio legătură cu activitatea firmei pe care o reprezintă și că aceasta activează legal, iar toate cerințele față de clienții lor sunt stipulate expres în contract.

Andrei ȘUBIN: Procentele sunt prestabilite, sunt prevăzute în contract. Nu sunt comisioane ascunse. În caz de neachitare, procentele și penalitățile cresc. Firma este din Rusia, iar noi suntem executori. E conform legii moldovenești.

Același Andrei Șubin reprezintă și interesele fondatorului unei alte companii de microfinanțare din Moldova. Este vorba de Rustam Salmanov, un cetățean al Federației Ruse care, în septembrie 2018, a înregistrat Financecasa SRL. Firma activează sub brandul Credit Casa și are șase sucursale, dintre care două în Chișinău și două în Bălți.

Atât Finance Rapid, cât și Credit Casa, sunt conectate la câteva firme cu activități similare din Federația Rusă care activează sub brandul Rosdenigi. Potrivit presei ruse, în ultimii ani mai multe persoane care au împrumutat bani de la Rosdengi s-au plâns autorităților ruse că sunt amenințate de către colectorii de datorii. De exemplu, o familie care nu a reușit să achite creditul la timp s-a trezit cu un cocktail Molotov aruncat prin geam.

În prezent, majoritatea companiilor din Rusia care activau sub brandul Rosdenigi au rămas fără licență. Motivul – clauze contractuale abuzive, penalități exagerate și activitate netransparentă. Potrivit presei ruse, unele s-au ales și cu dosare penale.

Mai mult citiți pe RISE Moldova.


Pub