Ucraina: Cinci partide vor intra în parlamentul de la Kiev după alegerile legislative

Cinci partide vor intra în parlamentul de la Kiev după alegerile legislative desfăşurate duminică în Ucraina.

Foto: unian.net

După numărarea a peste jumătate din voturi, partidul prezidenţial Slujitorul Poporului este creditat cu 42%. Formaţiunea preşedintelui Vladimir Zelensky şi-a luat numele de la un show de televiziune de mare succes, care l-a propulsat pe fostul actor în funcţia de şef al statului, scrie Agerpres.

La mare distanţă, pe locul al doilea, s-a clasat conform rezultatelor parţiale alianţa Platforma de Opoziţie - Pentru Viaţă, considerată apropiată de Moscova, care încearcă să remedieze relaţiile bilaterale compromise de ocuparea Crimeii de către Rusia, în urmă cu cinci ani. Liderul coaliţiei, Viktor Medvedciuk, a fost apreciat de preşedintele rus Vladimir Putin şi de premierul Dmitri Medvedev după întâlnirile din Rusia, înaintea alegerilor.

Al treilea este partidul fostului preşedinte Petro Poroşenko; pe locul patru - formaţiunea fostei şefe a guvernului, Iulia Timoşenko; pe cinci, cu numai un procent peste pragul de reprezentare de 5%, partidul vedetei rock Sviatoslav Vakarciuk.

Duminică, Zelensky a susţinut că nu are în vedere formarea unei coaliţii cu niciun reprezentant al fostei conduceri de la Kiev. Ulterior, acesta a sugerat că l-ar putea totuşi invita pe Vakarciuk să negocieze o alianţă.


Pub