„Mă scuzați, dar asta e jecmăneală”. Mai multe persoane spun că au luat țeapă de la o companie de microcreditare// RISE

PE SCURT

Mai multe persoane spun că au luat țeapă după ce s-au lăsat convinse de ofertele ademenitoare ale companiei de microcreditare Cash & Go SRL. „Noi plătim, dar nu așa. Știți, mă scuzați, dar asta e jecmăneală. Nu se poate de făcut așa ceva”.

Administratorul firmei este cumnatul procurorului anticorupție Adriana Bețișor, iar investitorii ruși sunt conectați la brandul Rosdengi, implicat într-o serie de scandaluri mediatice în Federația Rusă, se arată într-o investigație RISE Moldova.

PE LUNG

Până nu demult piața de microcreditare din Moldova nici nu era reglementată, iar autoritățile susțin că au mâinile legate. „Așa cum statul nu se implică în formarea prețurilor la televizoare sau la imobile, practic și aici statul nu prea se implică”.

Pe Nadejda Portco reporterii RISE au găsit-o în instanța de judecată. Femeia s-a plâns pe compania de microfinanțare Cash & Go că i-a pus penalități prea mari pentru un împrumut de doar 4.500 de lei, pe care l-a luat în aprilie 2018.

Creditul l-a contractat pe un termen de 20 de zile, dar nu l-a achitat nici până în prezent. Între timp, datoria a crescut până la 78.200 de lei – de 17 ori mai mult decât suma împrumutată acum un an. Cel puțin asta arată datele interne ale companiei de microfinanțare, intrate în posesia RISE Moldova.

Denis DOBRIOGLO, avocatul Cash & Go: Doamna, în principiu, a făcut cunoștință cu contractul, a semnat contractul respectiv. – În contract e spus clar că sunt 2% pe zi? Nu vă pot spune, nu m-am familiarizat cu contractul respectiv, dar urmează să examinăm pe parcursul litigiului dat.

Deși a fost fondată abia în iulie 2017, Cash & Go deja este o firmă de succes pe piața de microcreditare din țară. Anul trecut a raportat un profit de circa 13 milioane de lei, în condițiile în care în 2018 a oferit împrumuturi de peste 11 milioane de lei.

Cristina se numără și ea printre clienții nemulțumiți de penalitățile exagerate. În octombrie anul trecut, ea a luat un credit de 4.000 de lei. Avea nevoie de bani pentru a dezvolta o mică afacere de familie. Femeia spune că nu a mai apucat să citească cu atenție contractul pe care l-a semnat.

CRISTINA: Când au văzut că încep să citesc minuțios, practic, fiecare rând cu degețelul, ei au început repejor cu pixul – iaca aici 3.000, iaca aici dobânda, 20 de zile, întârziere, penalitatea…

În 20 de zile urma să restituie 5.600 de lei, dar nu a mai putut achita creditul la timp, așa că pe fir au intrat colectorii de datorii.

Investigația RISE Moldova poate fi citită AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.