Se cere un nou Cod Silvic
Social 22 iulie 2019, 20:31 | 4120

Corupția în silvicultură, tăierea ilegală a copacilor și vânzarea masivă a lemnului ar putea lua sfârșit. Pentru a opri dezmățul din pădure, se cere modificarea Codului Silvic. Proiectul prevede, între altele, majorarea de 28 de ori a amenzii pentru un copac tăiat fără voie. Despre asta a vorbit recent deputatul Blocului ACUM Liviu Vovc. El a subliniat însă că există factori obiectivi, care încetinesc redresarea situației, și a recomandat un control riguros.

Pentru a vedea cât de gravă este situația, experții au mers în satul Buțeni.

La Buțeni, specialiștii au depistat multe defrișări ilicite, cele mai multe fiind camuflate...

La câțiva metri, o altă confirmare a activității ilegale...

Este evident faptul că arborii au fost tăiați în perioada de vegetație, ceea ce contravine legii, spun responsabilii din domeniu.

Acest arbore tăiat ilegal avea o grosime impunătoare...

Pădurarul din Buțeni, Ștefan Bârcă, ne-a spus că nu este în stare să păzească fiecare copac și admite că tăierile au fost făcute în zilele de odihnă.

Redresarea situației este extrem de complicată, spune Mihai Munteanu, inspector pentru protecția mediului.

Controale au fost făcute în ocolul silvic Bobeica din Hâncești și în Rezervația ”Pădurea Domnească”. Potrivit deputatului Blocului ACUM Liviu Vovc, amenda pentru tăierea ilegală a unui arbore ar putea crește de 28 de ori, dacă va fi modificat Codul Silvic al Republicii Moldova.

Potrivit datelor prezentate de Moldsilva, Fondul forestier naţional constituie 12,7 la sută din teritoriul Republicii Moldova. Majoritatea terenurilor acoperite cu păduri, 87,2 la sută, se află în proprietatea statului, restul fiind deţinute de Primării şi proprietari privaţi. 

Opinia ta contează. Comentează!