ULTIMA ORĂ // Procuratura confirmă recepționarea solicitării din Elveția, fără a vorbi despre Plahotniuc, și neagă faptul că ar fi tergiversat răspunsul, așa cum acuză ministrul Năstase

by D M
Distribuiti mai departe...

Procuratura Generală confirmă, prin intermediul unui comunicat de presă, faptul că a primit două solicitări de la organele de drept din Elveția în luna iunie curent, însă nu face referire la niciun nume de politician de la Chișinău. 

Totuși, instituția infirmă acuzaţiile ministrului Afacerilor Interne, Andrei Năstase”, potrivit cărora procurorii ar fi tăinuit aceste documente și nu ar fi răspuns părții elveţiene.

„Documentul a tăinuit în vederea obstrucționării oricăror anchete penale și internaționale împotriva oligarhului Plahotniuc, autor și beneficiar al mai multor crime cu caracter grav și foarte grav”, a acuzat astăzi Năstase într-o conferință de presă.

„Pe data de 3 iunie 2019, Procuratura Generală a recepţionat, prin intermediul Ministerului Justiţiei al Republicii Moldova, o scrisoare prin care autorităţile elveţiene informau, sub clauza expresă a păstrării confidenţialităţii, că ar deţine informaţii referitor la unele tranzacţii suspecte în care ar fi implicate unele persoane publice din Republica Moldova şi oameni de afaceri, solicitând procurorilor să comunice instituţiilor de drept din Elveţia dacă au nevoie de mai multe informaţii pentru a le investiga. A doua zi, Procuratura Generală a Republicii Molodova a răspuns autorităţilor din Elveţia că este gata să coopereze la investigarea acetor tranzacţii.

Ulterior, pe 18 iunie curent, Procuratura Generală a recepţionat a doua scrisoare de la organele de drept din Elveţia, prin care au fost prezentate unele informaţii suplimentare.

Procuratura Generală a expediat neîntârziat respectiva informaţie Procuraturii Anticorupţie, fiind dispusă începerea acţiunilor pe marginea acestui demers. Procuratura Anticorupţie a autorizat la judecătorul de instrucţie ridicarea informaţiei bancare de la instituţiile financiare din Elveţia, a pregătit cererea de comisie rogatorie către autorităţile de drept din Elveţia, iar la această etapă toate documentele sunt în proces de traducere”, arată Procuratura în comunicat.

Instituția afirmă că, imediat ce va fi tradus, setul de acte va fi expediat autorităţilor elveţiene, „cu respectarea termenului în care au fost solicitate de către autorităţile competente ale Elveţiei”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...