‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 27 martie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCartofii de vară la prețul celor de toamnă. Legumicultorii prognozează și în continuare reducerea...

Cartofii de vară la prețul celor de toamnă. Legumicultorii prognozează și în continuare reducerea prețului

‹ adv ›
‹ adv ›

După o primăvară și început de vară cu prețuri înalte pentru cartofi, producătorii din țară sunt nevoiți să vândă tuberculii cu un preț caracteristic soiurilor de toamnă, mai mic decât cel așteptat. Potrivit acestora, pentru un kilogram de cartofi certificați organic li se oferă până la 8-9 lei, iar cartofii crescuți convențional ajung să coste nu mai mult de 7 lei, prețul apropiindu-se de media înregistrată în ultimii ani în prima jumătate a toamnei pentru soiurile tardive, scrie East-fruit.

Totodată, datorită condițiilor meteorologice favorabile pentru cultura cartofului, inclusiv și pe terenurile ce nu sunt irigate, productivitatea acestei culturi s-ar putea mări cu circa 1/3. Astfel, menținând aceeași suprafață cultivată cu cartofi de circa 20 de mii de hectare, legumicultorii așteaptă o recoltă de aproximativ 300-320 de mii de tone (consumul intern anual este de 330-350 de mii de tone).

Oferta prezentă în primăvara și vara acestui an a fost acoperită de cererea de pe piața internă, exportul în această perioadă constituind doar câteva sute de tone. Totodată, legumicultorii prognozează că, în cazul în care temperaturile din luna august nu vor fi prea înalte, cartofii se vor ieftini cu circa 10-15%.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii