Un cetățean RM, evadat din penitenciar, a fost scos din cursa electorală pentru Rada Supremă din Ucraina

PE SCURT

Comisia Eelectorală Centrală din Ucraina a anulat înregistrarea unui candidat din Platforma de opoziție – Pentru Viață, Dmitry Torner. Decizia a fost luată după informațiile primite de la Serviciul de Securitate al Ucrainei și de la Ministerul Afacerilor Interne, potrivit căruia Torner nu este cetățean al Ucrainei, ci al Republicii Moldova, unde este dat în căutare, transmite newsmaker.md.

PE LUNG

Candidatul a fost inclus al 44-lea pe lista platformei, în calitate de șef al departamentului de analiză al companiei Himtrade LLC. Potrivit SBU, în baza documentelor false, Dmitry Torner a primit cinci pașapoarte interne cu nume diferite, precum și patru pașapoarte internaționale.

Dmitry Torner este, de fapt, cetățeanul moldovean Dmitri Nekrasov. Poliția îl caută pentru evadare din închisoare. „11 ani de detenție pentru fraudă, evadare din închisoare, mutarea în Ucraina, falsificarea documentelor de moarte, 5 pașapoarte ucrainene interne cu diferite nume de familie, 4 pașapoarte internaționale și 2 soții”, a scris spicherul Ministerului de Interne, Artem Șevcenko, pe facebook.

Potrivi canalului pe Telegram The_Newsroom, Dmitri Nekrasov s-a născut la Chișinău în 1980. În 2003, în Moldova, a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru delapidarea de fonduri, fraudare, cumpărarea și transportarea drogurilor. Un an mai târziu, a fugit în Odesa și apoi s-a mutat la Kiev.

În 2007, în Ucraina, Nekrasov a luat numele mamei lui, Malchenko. Mai târziu, s-a căsătorit cu Olga Groznaia și a devenit Dmitry Groznii. În 2010, el și-a imitat moartea, motiv pentru care în Republica Moldova a fost oprită căutarea. Totuși, în 2013  căutarea a fost reluată.

În 2013, Nekrasov a mers în Rusia cu o participantă la concursul de frumusețe Miss Donbass-Open 2011” Olga Sokolovskaya și s-a căsătorit cu ea. După nuntă, a devenit cetățean al Federației Ruse Dmitri Sokolovski.

În 2014, a plecat în Austria, unde a primit un pașaport cu numele de familie Torner. Soția lui, care a câștigat concursul de frumusețe Miss Universe 2016, a primit numele de familie Torner. Apoi a devenit gazda TV la două emisiuni.

În timpul șederii sale în Ucraina, Torner a lucrat director al întreprinderii de stat Ukrspetsavtobaza, iar în 2010 a fost consilier al șefului serviciului penitenciar, transmite newsmaker.md.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.