Posturile „grănicerești” ilegale ale Tiraspolului continuă să blocheze libera circulație în Zona de Securitate

PE SCURT

Situația tensionată, în urma instalării unor posturi suplimentare „grănicerești” în Zona de Securitate. Delegația R.Moldova a atenționat la ultima ședință CUC că persistă riscul de escaladare a situației din motivul refuzului din partea Tiraspolului deja pe parcursul a circa 3 luni de a examina problema.

Este relevant că propunerea constructivă repetată a delegației Federației Ruse de a iniția o analiză la subiect, de altfel susținută de către delegațiile Republicii Moldova, Misiunii OSCE și a Ucrainei, a fost respinsă neîntemeiat de către reprezentanții regiunii transnistrene.

PE LUNG

De asemenea, pe durata ședinței a fost abordat subiectul legat de structurile grănicerești transnistrene, prezența cărora în Zona de Securitate este contrară prevederilor actelor de bază, acest aspect fiind exprimat și de către delegația Federației Ruse.

Dublele standarde utilizate de către delegația transnistreană la aplicarea protocoalelor au devenit evidente la audierea raportului Comandamentului Militar Întrunit pentru perioada 10 – 16 iulie cu privire la situația în Zona de Securitate, în care a fost reflectat faptul amplasării abuzive a unei patrule mobile de „grăniceri” transnistreni în or. Bender.

Astfel, în anumite cazuri șeful militar superior din partea acesteia acceptă derularea activității observatorilor militari prin prisma protocolului nr.828, iar în cazul în care recurgerea la acesta ar conduce la afișarea încălcărilor comise conștient de către partea transnistreană, delegația respectivă refuză categoric aplicarea actului. Din cauza opunerii reprezentanților Tiraspolului, aprobarea raportului a fost amânată.

În contextul abuzurilor sistematice comise de către trupele de grăniceri transnistreni în raport cu cetățenii Republicii Moldova, delegația noastră a făcut un apel către componentele Comisiei de a amplifica eforturile în vederea eliminării oricăror restrângeri ale dreptului la circulație.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare