06:02:04 18.04.2024
Stiri

Primele CONDAMNĂRI în cazul lui Andrei Brăguță, tânărul ucis în bătaie în penitenciar acum aproape doi ani: Polițiștii care au ajuns la închisoare

Social 20.07.2019 13:36 Vizualizări2785 Autor: Ziarul National
Primele CONDAMNĂRI în cazul lui Andrei Brăguță, tânărul ucis în bătaie în penitenciar acum aproape doi ani: Polițiștii care au ajuns la închisoare


Judecătoria municipiului Chișinău a anunțat, ieri, primele condamnări în cazul lui Andrei Brăguță, tânărul de 32 de ani care a decedat pe 26 august 2017 în Penitenciarul nr. 16, după ce a fost bătut crunt.

Brăguță a fost reținut pentru o încălcare în trafic și, deși suferea de o boală psihică, a fost încarcerat și bătut, fără ca oamenii legii să întreprindă măsuri.

Avocații de la Asociația „Promo-LEX” anunță că instanța de judecată a decis condamnarea polițistului Orbu pentru tratament inuman și degradant la închisoare pe un termen real de 4 ani, a polițistului Șapteboi la închisoarea pe un termen de 5 ani, cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de probă, iar polițistul Isachi a fost achitat.

Totodată, instanța a decis condamnarea codeținuților lui Andrei Brăguță pentru că i-au ărovocat acestuia vătămări corporale medii și a stabilit o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de 5 ani, cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de probă în privința la trei codeținuți.

CITIȚI și Avocații rudelor tânărului decedat în penitenciar arată o poză în care Brăguță avea, în detenție, buzele însângerate: „Este un caz care relevă problemele de sistem”

În ceea ce privește alt codeținut, care își ispășește în prezent pedeapsa cu închisoarea, a fost stabilită pedeapsa cu închisoarea pe un termen real.

Asociația „Promo-LEX” și familia lui Andrei Brăguță consideră că învinuirea a probat existența faptelor de tortură comise în privința sa, iar apărătorii vor ataca sentința cu apel, cu solicitarea de a aplica pedepse mai dure în privința colaboratorilor Poliției care au admis fapte de tratament inuman și degradant. De asemenea, va fi solicitată aplicarea unei pedepse mai dure în privința codeținuților lui Brăguță.

„Cazul lui Andrei Brăguță este unul complex care evidențiază probleme de sistem legate de: reținerea persoanei, comportamentul și gestionarea cazurilor cu implicarea persoanelor cu dizabilități, aplicarea abuzivă a măsurii preventive și de arest, tortura și tratamentul inuman și degradant în detenție, calitatea asistenței medicale, ineficiența mecanismului de raportare a faptelor de tortură, calitatea slabă a asistenței juridice prestate de unii avocați. Prin acțiunile tuturor participanților în proces, aceste probleme au fost reconfirmate. Este vital ca problemele constate în acest caz să fie soluționate în mod prioritar”, se arată într-un comunicat de presă al Asociației „Promo-LEX”.

Amintim că Andrei Brăguță a decedat pe 26 august 2017 în Penitenciarul nr. 16, la câteva ore după ce a fost adus din Izolatorul de detenție preventivă a Poliției. Acolo, tânărul de 32 de ani a ajuns pe 15 august curent, după un conflict în trafic cu agenții de patrulare. Inspectoratul General al Poliției a declarat că Brăguță ar fi fost bătut de colegii de celulă, pentru că avea un comportament agresiv, în timp ce unul dintre deținuți a acuzat că el a fost adus în celulă fiind deja bătut de polițiști.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md