image
Sursa foto: newsmaker.md

Leancă, despre rolul său în jaful bancar: „Când am preluat cheia de la Filat, n-am intrat în detalii, cine și cât a furat”

În cadrul primei sale apariții publice după schimbarea puterii în RM, la „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, fostul premier Iurie Leancă a fost întrebat despre rolul său în jaful bancar, mai exact, în emiterea creditelor de garanție din 2014, pentru BNM, acordate de Guvernul condus de el.

„Nu sunt nici bandit, nici criminal. (...) În momentul în care am ajuns prim-ministru, în mai 2013, și am preluat cheia de la domnul Filat, mi-a zis, uite, este o problemă la Banca de Economii - statul are 56 la sută, care nu valorează nimic, fiindcă s-a furat din bancă. Nu am intrat în detalii, cine a furat, cât a furat. M-am uitat în raportul comisiei Reidman, l-am citit zilele astea încă o dată. Povestește cu lux de amănunte toată anarhia, tot dezmățul”, a declarat Leancă.

„Care era competența în Guvern propriu-zis în tot ce însemna sistemul bancar? Exista Banca Națională, instituția care avea toate pârghiile. (...) Guvernul nu are alte competențe, și asta s-a întâmplat în cel puțin o sută de cazuri, și în Europa, și în America, sume uriașe. Credeți că în Moldova aveam alte soluții? RM a scăpat de o criză bancară uriașă, în mod special datorită hotărârii Guvernului de a emite acele garanții care nu au permis căderea sistemului financiar”, a mai spus fostul premier, în apărarea sa.

„De numele dvs e legată toată această schemă. Dvs la modul serios vorbiți că ați salvat sistemul bancar?”, a întrebat moderatorul emisiunii, Val Butnaru, primind un răspuns afirmativ și hotărât din partea lui Leancă.

„Dvs ați deschis calea raiderilor în vistieria națională”, a fost replica jurnalistului Vitalie Călugăreanu, invitat la emisiune.

„Nu vi-i rușine să spuneți asta?”, s-a revoltat fostul premier.

„Eu am chemat Kroll-ul, domnule Butnaru! Chiar credeți că sunt sinucigaș?”, a mai spus Leancă.

Vedeți mai jos emisiunea integrală:

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: