image
Sursa foto: bizlaw.md

Parlamentul recomandă CNA, ARBI și PA să pună sechestru pe bunurile infracționale ale beneficiarilor „jafului secolului”

Parlamentul recomandă Centrului Național Anticorupție, Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale și Procuraturii Anticorupție „să indisponibilizeze bunurile infracționale în urma devalizării sistemului bancar, de la proprietarii, posesorii și beneficiarii efectivi ai bunurilor infracționale”.

Deputații au aprobat o hotărâre privind înaintarea recomandărilor unor autorități publice.

Totodată, legislativul a cerut acestor instituții să înainteze acțiuni civile în interesele statului, ale persoanelor juridice de drept public pentru recuperarea prejudiciilor aduse RM, în urma „jafului secolului”.

„RM a fost bulversată de o fraudă fără precedent în istoria sa, când un grup de persoane, într-un mod barbar au sustras din sistemul bancar al RM zeci de miliarde de lei. Spre regret, procesul de identificare și atragere la răspundere a celor care se fac vinovați de furtul miliardului este nesatisfăcător”, a menționat deputatul PSRM Vladimir Țurcan, unul dintre autorii proiectului.

„Apucați-vă de treabă, pentru că coodonatorul a plecat, poate duhul lui mai este pe-aici. Nu începeți cu fum ca azi dimineață cu descinderile de la Poșta Moldovei și Serviciul Vamal”, s-a adresat procurorilor deputatul PAS, Igor Grosu.

Chiar și deputații din fracțiunea Șor au anunțat că vor vota pentru acest proiect. „Suntem pentru o anchetă corectă și pentru ca cei vinovați să fie trași la răspundere”, a spus Marina Tauber.

Precizăm că, potrivit raportului Kroll 2, pe lângă grupul Șor, fostul lider al PD, Vladimir Plahotniuc, se numără printre beneficiarii furtului miliardului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: