Până la sfârșitul anului, Curtea de Conturi va efectua auditul privatizării Air Moldova, Aeroportului Chișinău, Tutun CTC și Gările și Stațiile Auto

Parlamentă solicită Curţii de Conturi efectuarea auditului conformităţii privind deetatizarea proprietăţii publice şi a privatizării pe anii 2013-2019. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost adoptat de deputați.

Foto: Igor Rotari | UNIMEDIA

Parlamentul a solicitat Curții de Conturi efectuarea auditului a patru contracte până la 31 decembrie 2019. Este vorba de :

1. Contractul de parteneriat public-privat pentru concesionarea Întreprinderii de Stat ”Aeroportul Internațional Chișinău”;

2. Contractul de privatizarea Întreprinderii de Stat ”Compania Aeriană Air Moldova”;

3. Contractul de parteneriat public-privat privind modernizarea și eficientizarea activității filialelor Întreprinderii de Stat ”Gările și Stațiile Auto”;

4. Contractul de vânzare-cumpărare a acțiunilor statului deținute în SA ”Tutun-CTC”.

Legislativul a mai solicitat includerea în Programul anual al activității de audit al Curții de Conturi pentru anul 2020 efectuarea unui audit al conformității privind deetatizarea proprietății publice și privatizării pentru anii 2013-2019.

Între anii 2013 şi 2019, în Republica Moldova au fost semnate 38 contracte de parteneriat public privat şi concesiune, inclusiv 14 contracte la nivel central (12 contracte active şi 2 contracte suspendate) şi 24 contracte la nivel local (12 contracte active, 4 contracte suspendate şi 8 contracte reziliate).

În scopul evaluării legalităţii procedurilor şi deciziilor luate în procesul privatizărilor efectuate cu bunuri publice, a concesionărilor şi altor forme de înstrăinare ori transmitere a proprietăţii statului care au fost în contradicţie cu interesul public, Parlamentul a decis asupra creării Comisiei parlamentare de anchetă pentru analiza modului de organizare şi desfăşurare a privatizării şi concesionării proprietăţii publice începând cu anul 2013.

Amintim că Parlamentul a creat o Comisie de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizărilor proprietății publice începînd cu anul 2013. Aceasta este prezidată de Igor Munteanu.


Pub