Procurorul general interimar va fi numit prin decret prezidențial, la propunerea CSP

Președintele va fi cel care va numi prin decret procurorul general interimar, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în a doua lectură, în Parlament.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit autorilor, Sergiu Litvinenco și Igor Grosu, inițiativa va înlătura vidul legislativ în care nu este reglementat în mod expres vacanța funcției de Procuror General. În prezent, norma juridică în vigoare reglementează modul de asigurare a interimatului funcției de Procuror General în cazurile de absență a acestuia sau a imposibilității de exercitare a funcțiilor sale.

Sergiu Sîrbu a spus că acesta este un proiect „diabolic” și „josnic”

„Dumneavoastră propuneți să dați cu piciorul în Consiliu Superior al Procurorilor, să îl eliminați din procesul de desemnare a prorurorului general”, a spus Sîrbu.

La ședința precedentă, când a fost votat proiectul în prima lectură, unii deputați au spus că expresia „absența și imposibilitatea exercitării funcției” nu ar fi limitată la anumite circumstanțe și ar avea în vedere inclusiv și vacanța funcției. Potrivit lui Cebotari, CSP și Parlamentul nu au un rol în desemnarea persoanei care va exercita funcția de procuror general interimar.

Proiectul mai prevede interpretarea articolului 17 din Legea cu privire la Procuratură. Prin textul ”în ultimele 6 luni nu a deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor” se are în vedere inclusiv persoana care a exercitat interimatul funcției de Procuror General indiferent de faptul dacă a participat sau nu la ședințele Consiliului și/sau dacă a participat la procesele de adoptare a actelor Consiliului.

Aminitm că Parlamentul a adoptat Hotărârea cu privire la constatarea neîntrunirii condițiilor de numire în funcția de Procuror General a lui Eduard Harunjen, „întrucât timp de 9 luni înainte de concurs a deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor din postura de Procuror General interimar”.

Ulterior, Eduard Harunjen și-a dat demisia din funcția de procuror general. Actualul procuror general interimar este Igor Popa.


Pub