„Business” cu droguri pe Internet: Schema prin care cinci tineri vindeau substanțe narcotice pe întreg teritoriul RM

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în comun cu ofițerii Direcției Generale Urmărire Penală și Direcției Antidrog a Inspectoratului Național de Investigații al IGP, pe parcursul a mai multe luni au documentat un grup criminal organizat, specializat în circulația ilegală a drogurilor sintetice de tip PVP.

Foto: PCCOCS

Liderul grupării a creat un magazin electronic prin intermediul aplicației Internet ”Telegram”, administrat de unul din membrii grupării, prin intermediul căruia ademenea consumatorii de droguri cu oferte de prețuri și droguri de o calitate înaltă. Materia primă- precursori, substanțe chimice erau transportate din țările vecine.

Psihotropele erau ridicate din locuri ascunse special amenajate și repartizate deja în doze mai mici de către membrii grupării criminale investiți cu funcții de plasare a lor prin mun. Chișinău - așa numiții curieri.

Locurile unde erau ascunse drogurile erau alese după niște reguli stricte, iar coordonatele și fotografiile cu acestea erau transmise centralizat liderului grupării, în același timp și administratorului magazinului electronic, care gestiona mai departe cu acestea și cu persoane dependente de consumul de droguri, cu care negocia vânzarea acestor tipuri de droguri, prin depunerea mijloacelor bănești pe conturi bancare virtuale.

Activitatea infracțională a fost documentată pe parcursul a 6 luni fiind efectuate un șir de acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigație ca urmărirea vizuală, documentarea cu ajutorul mijloacelor tehnice speciale, etc

În cadrul cauzei penale au fost efectuate percheziții la domiciliul figurantului, fiind ridicate droguri de tip PVP în proporții deosebit de mari, diferite înscrisuri care demonstrează activitatea criminală precum și mijloace financiare provenite de pe urma realizării drogurilor.

Persoana nominalizată a fost reținută, iar în privința încă la 4 persoane, membri ai grupării, se efectuează măsuri de identificare a locului aflării lor.

Învinuiții riscă pedeapsa cu închisoare pe un termen de la 7 până la 15 ani.


Pub