(video) Țîcu, către coaliția parlamentară: „Regret că mulți neglijează declarația cu privire la recunoașterea statului captiv. Mi se pare că nu ne-am îndeplinit obligațiile față de alegătorii noștri într-o lună”

Deputatul ACUM, Octavian Țîcu, se arată indignat de faptul că majoritatea parlamentară din actualul Parlament nu ține cont de declarația cu privire la recunoașterea statului captiv, fapt pentru care, după o lună, multe instituții ale statului continuă să fie capturate de regimul oligarh instaurat de PD. În acest sens, la finele ședinței de astăzi, istoricul a ținut să vină cu un discurs critic de la tribuna Legislativului către deputații ACUM și PSRM.

Foto: UNIMEDIA

„Sunt dezamăgit că nu sunt colegii democrați. Discursul meu era, în mare parte, destinat lor. Nu trebuie să ne ascundem după deget. Orice sutudent de la Științe politice sau de la altă facultate o să mă întrebe cum a fost posibilă intrusinea Executivului sau Legislativului în sistemul judecătoresc. Am răspuns la această întrebare - nu noi am creat această situație. Noi suntem cei care trebuie să descurcăm această situație.

Noi am adoptat o declarație asupra statului captiv. Regret că mulți, inclusiv colegii din interior, neglijează acest aspect foarte important...Prin urmare, vreau să vă spun că trei zile în Chișinău se desfășoară un circ fără precdent în istoria noastră. La Curtea de Apel se judecă cazul lui Petic.

Aș fi vrut să o întreb pe doamna Guzun, care a fost o figură de decor în instrumentalizarea acestui caz, cum s-a ajuns ca Gheorghe Petic să fie încarcerat. Suntem în fața unui bastion. Curtea este un bastion al regimului oligarhic...am ajuns într-o ipostază în care trebuie să ascultăm lamentările unor șmecheri juriști de la PD. Mi se parte ipostaza asta jalnică pentru noi, cei care avem un instrumentariu foarte clar de acținui. Sincer să vă spun, mi se pare că noi nu ne-am îndeplinit obligațiile față de alegătorii noștri într-o lună. Problema fundamenatală este curățirea sistemului de drept. Avem un acord și o declarație care ne obligă să eliberăm statul de instituțiile de drept capturate de regimul oligarh...Trebuie să fim sinceri față de cetățeni. Noi trebuie să le spunem clar că noi vom curăți, așa cum am promis, instituțiile statului și vom oferi o nouă guvernare. Haideți să procedăm metodic la urmarea acestor pași care-i avem de făcut prin declarația de stat capturat, prin acord, și după aceasta să dăm cetățenilor alegeri libere și un Parlament cinstit...Dacă cetățenii vor considera că noi putem și avem dreptul să mergem în continuare într-o formă de alianță, așa va fi, dar haideți să ne concentrăm asupra lucrurilor pe care le-am promis...Dacă noi nu vom face asta, vă asigur, Gicu va veni pe 2 septembrie cu un buchet de flori și o să vă felicite cu începutul anului școlar”, a declarat Octavian Țîcu.

Amintim că la data de 8 iunie, Parlamentul a adoptat declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului Republica Moldova.

Aceasta reflectă:

  • Demiterea Procurorului general și identificarea unui procuror independent, de preferință din spațiul european, și numirea acestuia în funcție;
  • Demiterea conducerii Serviciului Informații și Securitate.
  • Demiterea membrilor Comisiei Electorale Centrale.
  • Demiterea conducerii Centrului Național Anticorupție.
  • Demiterea membrilor Consiliului Audiovizualului.
  • Demiterea conducerii Autorității Naționale de Integritate.
  • Demiterea conducerii Curții Supreme de Justiție, precum și a altor instituții de drept și reglementare.
  • Crearea comisiilor parlamentare de anchetă cu privire la:
    • Investigarea furtului miliardului, cu obligarea prezentării de către BNM a raportului Kroll 2;
    • Consecințele implementării legii privind amnistia capitalului;
    • Anchetarea operațiunilor de spălare a banilor (laundromat).


Pub