Parlamentul a decis: Care va fi procedura de desemnare a procurorului general interimar

PE SCURT

Parlamentul a introdus norme care reglementează vacanța funcției de procuror general. Astăzi, deputații au votat, în două lecturi, modificarea articolului 11 din Legea cu privire la Procuratură.

Astfel, procedura de desemnare a procurorului general interimar va parcurge următoarele etape: președintele țării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, va desemna un procuror general interimar până la organizarea concursului. Ședința Consiliului Superior al Procurorilor la care se face propunerea se va convoaca în maxim 3 zile de la intervenirea vacanței funcției.

PE LUNG

Potrivit documentului, președintele țării poate respinge candidatura propusă în cazul depistării unor probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului cu funcția respectivă, de încălcare a legislației sau a procedurilor legale de selecție a acestuia.

În cazul respingerii candidaturii sau în cazul în care Consiliul Superior al Procurorilor nu propune candidatura în termenul indicat, procurorul general interimar va fi desemnat prin decret prezidențial la propunerea Parlamentului, cu avizul Consiliului Superior al Procurorilor.

Parlamentul va propune candidatura în maxim 3 zile de la respingerea candidaturii de către președinte sau de la expirarea termenului în care Consiliul Superior al Procurorilor trebuia să propună candidatura.

Ședința Consiliului Superior al Procurorilor la care se oferă avizul se convoacă în maxim 3 zile de la adoptarea hotărârii Parlamentului.

Mandatul procurorului general interimar va dura până la numirea, urmare a concursului, a Procurorului General prin decret prezidențial.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.