18:13:58 28.03.2024
Stiri

Stai mult în picioare? Iată ce boală rişti să faci

Știri 19.07.2019 20:00 Vizualizări1514 Autor: Ziarul National


Stai mult în picioare? Iată ce boală rişti să faci

În România, 8 din 10 persoane fac mişcare doar atunci cand trebuie să îşi rezolve treburile zilnice şi nu ca parte a unui stil de viaţă sănătos, fapt care duce la creşterea riscului de a dezvolta în timp Boala Venoasă Cronică (BVC), asociată de 5 din 10 persoane cu denumirea de varice. Lista factorilor de risc deja cunoscuţi în rândul populaţiei, respectiv sedentarismul şi statul în picioare timp îndelungat, este completată de obezitate şi fumat, doi factori mai puţin cunoscuţi în România ca fiind asociaţi Bolii Venoase Cronice.

Potrivit studiului „Boala Venoasă – Percepţii şi cunoştinţe” realizat la iniţiativa Sevier Pharma pe un eşantion reprezentativ în România la nivel de gen, vârstă, regiune şi educaţie, cauza principală de apariţie a BVC, în percepţia a jumătate dintre respondenţi este asociată cu statul în picioare prelungit. Pe de altã parte, conform aceluiaşi studiu, doar 10% din persoane asociazã aceastã afecţiune cu sedentarismul, obezitatea şi fumatul, factori la fel de importanţi, în apariţia BVC.

Simptome ale bolii venoase cronice

În ceea ce priveşte identificarea BVC, principalele simptome enumerate fac referire la „picioarele umflate şi grele”, deşi apariţia bolii în fază incipientă se poate manifesta şi sub formă de: durere, crampe nocturne, frunicături, mâncărime, senzaţie de arsură. Când aceste simptome sunt resimţite este importantă programarea la medicul de familie pentru un consult. În cazul persoanelor care se confruntă deja cu semnele BVC, studiul „Boala Venoasă – Percepţii şi cunoştinţe” arată că 8 din 10 respondenţi nu şi-ar trata singuri posibilele simptome şi preferă să apeleze la medic, însă doar în 2 din 10 cazuri aceştia ar alege să meargă la medicul flebolog, specialist în diagnosticarea şi tratarea acestei afecţiuni, în timp ce, în 8 din 10 cazuri persoanele ar apela la medicul de familie.

„Când le ignori, problemele prin rădăcini” - campanie de informare

Pentru o informare corectă asupra cauzelor, simptomelor şi tratării BVC, Servier România, cu sprijinul Societăţiii Naţionale de Medicină de Familie şi Societăţii Române de Flebectomie au demarat campania educaţională „Când le ignori, problemele prin rădăcini”, pornind de la datele din studiul „Boala Venoasă – Percepţii şi cunoştinţe” finalizat în luna iunie 2018.

Un test de autoevaluare gratuit este disponibil pe www.stop-varice.ro.

Sursa: csid.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md