image
Sursa foto: privesc.eu

Slusari, după audieri în comisia privind frauda bancară: „A fost complot al elitelor politice; La noi puzzle-ul e complet”

Puzzle-ul privind anul 2013, când statul a fost deposedat de pachetul de control din Banca de Economii, este complet. Declaraţia a fost făcută de președintele Comisiei de anchetă privind frauda bancară, Alexandru Slusari. Asta după ce Comisia l-a audiat astăzi pe Viorel Bârcă, fostul preşedinte al BEM, dar şi pe fostul deputat comunist, Oleg Reidman, care a prezidat comisia parlamentară privind situaţia creată la Banca de Economii înainte de devalizarea acesteea.

„Astăzi a fost audiat Viorel Bârcă, cel care a făcut parte din conducerea Băncii de Economii, și a fost audiat Oleg Reidman, care a prezidat comisia parlamentară de anchetă. La noi, cel puțin, puzzle-ul este complet în ceea ce ține de anul 2013, când statul a fost deposedat de pachetul de control la Banca de Economii. Putem vorbi despre un cinism cras în ceea ce s-a întâmplat în acea perioadă, atât în Parlament, cât și la Guvern. Asta am dedus după ce a fost audiat astăzi dl Reidman. Această comisie a lucrat trei luni și ceva, s-a ocupat strict de problemele de administrare la BEM. Situația din domeniul financiar-bancar n-a fost examinată, din varii motive invocate de Reidman”, a precizat Alexandru Slusari.

Președintele Comisiei de anchetă privind frauda bancară a mai declarat că funcţionarii responsabili de emisia suplimentară de acţiuni şi pierderea controlului statului asupra Băncii de Economii s-au bazat în deciziile lor pe raportul comisiei parlmentare conduse de Oleg Reidman. Asta chiar dacă documentul nu conţinea nicio recomandare oficială privind acţiunile care trebuiesc întreprinse în privinţa BEM.

„Noi am audiat peste zece persoane, factori de decizie din cadrul Guvernului 2013, care s-au ocupat de această operaţiune mârşavă - de aşa-zisă emisiune suplimentară de acţiuni la BEM. Toţi ca unul - când noi îi întrebam cine v-a spus şi care au fost motivele pentru asemenea acţiuni? - toţi dădeau vina pe acest raport al comisiei conduse de domnul Reidman. Asta a fost Biblia pentru dânşii. A fost un complot împotriva statului. A fost un complot împotriva securităţii economice, complot la nivelul aşa-ziselor elite politice”, a mai spus Slusari.

Cât despre fostul preşedinte al Băncii de Economii, Viorel Bârcă, Alexandru Slusari a declarat: „Cel mai mare flux de creditare a urmat în noiembrie 2014, după emiterea garanţiilor de stat de către Guvernul Leancă. A fost pusă pe bandă rulantă creditarea. Domnul Bârcă spune că n-a vrut să semneze nimic. A adus la cunoştinţa lui Şor despre acest lucru. Unicul lucru pe care el îl recunoaşte este că, la cererea lui Şor, el trecea toate aceste documente, le aducea la Consiliul Băncii, ocolind procedura standard. Adică, în mod de urgenţă. Noi cunoaştem că aproape două miliarde de dolari au fost scoase din cel trei bănci anume în perioada noiembrie 2014”.

Comisia de anchetă a decis că marți, la ora 10:00, vor fi chemați la audieri Dorin Drăguțanu și Emma Tăbârță, care dețineau funcțiile de guvernator și viceguvernator la BNM în perioada fraudei bancare. Repetat, vor mai fi chemaţi deputaţii PD, Sergiu Sârbu şi Vladimir Vitiuc.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: