(video) Iurie Leancă iese la rampă după interviurile cu Filat: „În 2014 mi s-a propus bani ca să plec din PLDM: Pe atunci eram cea mai mare popularitate în RM; Dacă nu veneam pe listă, PLDM lua 5-7%”

Fostul premier Iurie Leancă spune că i s-a propus bani pentru a ieși din PLDM, în 2014. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV. Leancă a mai vorbit și despre relația s-a cu Vlad Filat, care o cataloghează ca fiind una complicată.

„În decembrie 2008 am decis să vin în politic, pentru a schimba realitățile de atunci. Am decis să ader la PLDM, unde acolo era Vlad Filat, care s-a impus ca ambiț, ca dorință de a schimba, Sandu Tănase, Mihai Godea, Nagacevschi, multă lume bună și așa mai departe. Și atâta timp cât am fost ministru de externe, împreună cu domnul Filat am reușit mai multe chestii bune. Am avut o relație bazată pe încredere, cel puțin pe dimensiunea politicii externe. Pe încredere, dânsul a insistat să devin eu prim-ministru. Poate știți, dar am refuzat timp de 10-14 zile să accept această funcție. Și motivul era foarte simplu, dacă nu ești șef de partid, nu controlezi nici miniștrii tăi, că cel puțin rămâne o loialitate dublă, dar deseori unică față de liderul de partid. Și cel mai rău, știam că nu voi fi în stare să influențez activitatea PLDM. Din a 2 zi când am ajuns eu prim-ministru interimar, datorită insistenței domnului Filat, a apărut un resentiment din partea lui, niște orgolii, care din păcate ne-au stricat toată relația ulterioară. Și atunci, înainte de a accepta mi-a promis că o să mă ajute și pe domenii cheie, din păcate s-au întâmplat lucruri invers. Îi înțeleg situația și pe aceste motive prefer să țin parantezele închise. Și sper că dânsul nu va inventa tot felul de chestii. Dacă ei deveneam prim-ministrul PLDM-ului și nu veneam pe listă în 2014, PLDM lua 5-7 la sută din sufragii. Pe atunci eram cea mai mare popularitate în Republica Moldova. Vreau să vă zic că mi s-au propus și bani foarte mari ca să plec din PLDM, dar am rămas loial acestei echipe care m-a ajutat să devin ministru și prim-ministru”.

Întrebat cine i-a propus bani, Iurie Leancă a declarat că „nu contează. Cineva care stă la răcoare. Dar asta nu contează.


Pub