00:07:21 29.03.2024
Stiri

Valeriu Lazăr oferă DETALII despre furtul din sistemul bancar: Privatizarea BEM a fost necesară, iar furtul s-a întâmplat ulterior din cauza unei „MINȚI BOLNAVE”

Economie 18.07.2019 09:40 Vizualizări5876 Autor: Ziarul National
Valeriu Lazăr oferă DETALII despre furtul din sistemul bancar: Privatizarea BEM a fost necesară, iar furtul s-a întâmplat ulterior din cauza unei „MINȚI BOLNAVE”


Ex-ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, în mandatul căruia, în anul 2013, a fost privatizată Banca de Economii a Moldovei (BEM) și concesionat Aeroportul Internațional Chișinău (AIC), îl contrazice pe ex-premierul Vlad Filat și spune că furtul miliardului n-a fost o operațiune pregătită cu mult timp înainte de jaful propriu-zis. El spune că privatizarea BEM n-a fost parte din planul de jefuire a băncilor, privatizarea a fost necesară, iar furtul s-a întâmplat ulterior din cauza unei „minți bolnave”.

„Comisia de anchetă a furtului miliardului face o greșeală când abordează evenimentele anului 2013 din perspectiva anului 2019”, a menționat Valeriu Lazăr în cadrul Clubului Presei Economice, desfășurat pe 17 iulie la Chișinău, transmite Economica.md.

Citește și: Veaceslav Negruță, audiat la comisia parlamentară de anchetă privind furtul bancar: Urmează Veaceslav Ioniță și Valeriu Lazăr

Acesta spune că atunci era de neconceput ca cineva să privatizeze banca doar pentru a o devaliza. „La ce om sănătos la cap îi putea trece prin gând că cineva o să vină să-și omoare propriul copil. Am făcut o comparație: nu poți învinui dealerul auto că a vândut un automobil unui cetățean cu acte în regulă, iar acesta ulterior s-a îmbătat și a intrat în mulțime”, a exemplificat ex-ministrul, adăugând că și-a propus suportul Comisiei de anchetă, pentru ca aceasta să înțeleagă cum s-a ajuns la privatizarea BEM din 2013.

Potrivit ex-ministrului, au existat două episoade mari: anul 2012 - începutul lui 2013, când a fost dată prima lovitură de vreo două miliarde și, ulterior, luna noiembrie 2014, după cum spune raportul Kroll.

Pentru Lazăr este o enigmă faptul că, după 2013, atât la BEM, cât și la AIC a ajuns același proprietar – Ilan Șor.

„Cred că și pentru mulți dintre decidenții de atunci asta a fost o surpriză mare, dar nu am cum să știu ce s-a întâmplat”, a spus acesta, deși nu crede că Șor a organizat de unul singur această operațiune.

„Le-am spus și celor de la comisie să sape mai adânc, deoarece n-are cum Șor să fie inginerul la toată construcția asta. Cred că și la momentul privatizării BEM, și la cel al concesionării aeroportului nici Șor nu știa ce-l așteaptă. La acel moment știam că minoritarii au o înțelegere prealabilă cu una din acele două bănci mari rusești pentru această primă parte a tranzacției”, spune Lazăr.

Continuarea AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md