14:41:34 25.04.2024
Stiri

Dodon și PSRM ar pregăti deja DEBARCAREA Guvernului condus de Maia Sandu: „Kremlinul nu are nevoie de europenizarea R. Moldova”. Cum poate DEJUCA acest plan Blocul „ACUM”

Politică 18.07.2019 11:40 Vizualizări9463 Autor: Ziarul National
Dodon și PSRM ar pregăti deja DEBARCAREA Guvernului condus de Maia Sandu: „Kremlinul nu are nevoie de europenizarea R. Moldova”. Cum poate DEJUCA acest plan Blocul „ACUM” facebook


Președintele Igor Dodon și PSRM ar încerca, cu ajutorul rușilor, să fragmenteze fracțiunea PD, astfel încât la toamnă, după expirarea a 100 de zile de guvernare, să aibă voturile necesare pentru a debarca Guvernul condus de Maia Sandu și de a readuce R. Moldova pe orbita rusească. De această părere este analistul politic Petru Bogatu, care s-a referit la avertismentul lui Igor Dodon la adresa Guvernului.

„Președintele Dodon, care se erijează în ipostaza de lider informal al partidului pro-Kremlin de la putere, a declarat că activitatea Guvernului Sandu ridică tot mai multe întrebări. El a lăsat să se întrevadă că socialiștii sunt nemulțumiți de modul în care formațiunile de dreapta își fac treaba. Cum coaliția de guvernământ se află încă în „luna de miere”, a adăugat Dodon, reprezentanții blocului „ACUM” mai au vreo „90-100 de zile” pentru a convinge, în luna septembrie însă vor trebui să dea socoteală. El mărturisește că și-a rugat și colegii socialiști să fie mai „indulgenți” față Cabinetul de Miniștri. Aparenta îngăduință a președintelui miroase de departe a amenințare”, scrie acesta într-un editorial pentru deschide.md.

Potrivit lui, este la mintea oricui că Dodon încearcă să pună presiune pe blocul „ACUM”. „Dar ce urmărește și de ce acum? Încep niște jocuri politice care dau de bănuit. Au apărut zvonuri că unii deputați PD ar urma să renunțe la mandat. Deja s-a retras din Parlament Viorel Melnic, cumătrul lui Dodon, un legislator neafiliat care, cu toate acestea, pare să fie mai aproape de PD. Deși fruntașii PD infirmă șoaptele târgului, nu iese fum fără foc, precum se știe. Există semne că Dodon și oamenii lui, folosind metoda arhicunoscută a biciului și turtei dulci, încearcă să influențeze PD. PSRM înțelege că fără actuala opoziție nu poate controla partenerul de coaliție – blocul „ACUM”.

Dacă în septembrie sau poate chiar mai devreme va dori să ceară socoteală partidelor de dreapta de la guvernare, așa cum amenințase, Dodon se va dovedi neputincios. Nu le va putea pune la respect de unul singur. Fără voturile PD împotriva Guvernului Maiei Sandu o moțiune de cenzură nu are sorți de izbândă, fapt inacceptabil pentru Moscova. Pentru a influența situația din R. Moldova, Moscova trebuie să facă din două una. Ori să rupă în două PD și să încorporeze deputații săi transfugi în PSRM. Ori să atragă opoziția de partea sa pentru a o folosi împotriva blocului „ACUM” în caz de forță majoră. PD este în prezent la mare căutare. Până una alta, doar socialiștii au înțeles că trebuie să profite de opoziția parlamentară și iau măsuri pentru a-și asigura sprijinul ei”, spune Bogatu.

Sursa citată menționează că PD, fără Plahotniuc, ar putea fi plasa de siguranță pentru „ACUM”.

„Fără Vlad Plahotniuc, PD are șansa salubrizării. Cum-necum, democrații, în ciuda greșelilor comise și a unei duplicități schizofrenice în politica internă și cea externă, nu s-au vândut rușilor. „ACUM”, oricât de bine intenționat susține că ar fi, nu are niciun drept să trateze democrații de sus. Tentativa sa de a dezoligarhiza statul cu susținerea „benzinăriei mafiote” ruse, vorba regretatului senator american, John McCain, se soldează cu o re-oligarhizare penibilă și bagă din nou R. Moldova în ghearele ursului.

De aceea, dacă vrea să-și spele păcatul cârdășiei cu Putin și să implementeze reforme europene, „ACUM” trebuie să se întindă cât e plapuma. Guvernul Maiei Sandu nu are nicio șansă să-și atingă obiectivele anunțatefără o cooperare cu opoziția democrată. Mai devreme sau mai târziu, PSRM și Putin din spatele socialiștilor, când se vor vedea cu sacii în căruță, îi vor pune ștreangul de gât, politicește vorbind, desigur. Kremlinul nu are nevoie de europenizarea R. Moldova, oricâte iluzii ar avea Maia Sandu. Rușii vor să preia la Chișinău cele mai importante pârghii de control pentru a-l readuce pe orbita rusească.

PSRM și-ar dori mai multe gesturi populiste pentru a amăgi alegătorii. De aceea, când ceasul va bate ora H, dreapta de la guvernare va fi ucisă politic de ruși fără nicio ezitare. Pentru a evita acest deznodământ letal, în interesul „ACUM” este caopoziția democrată să reziste, să se reformeze și să rămână intactă pe poziții prooccidentale. PD pare să fie la ora actuală singura plasă de siguranță posibilă pentru PAS și PPDA”, a conchis acesta.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md