16:14:17 20.04.2024
Stiri

VIDEO // Fostul adjunct al lui Șor de la BEM a făcut DEZVĂLUIRI despre furtul a aproape 2 MILIARDE de dolari: „Deciziile au fost luate de trei persoane de la BEM”

Anticorupție 18.07.2019 19:19 Vizualizări3328 Autor: Ziarul National
VIDEO // Fostul adjunct al lui Șor de la BEM a făcut DEZVĂLUIRI despre furtul a aproape 2 MILIARDE de dolari: „Deciziile au fost luate de trei persoane de la BEM”


Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din R. Moldova și investigării fraudei bancare a stabilit că deciziile de alocare a unor credite de circa 2 miliarde de dolari, în luna noiembrie 2014, au fost luate de trei persoane din conducerea Băncii de Economii a Moldovei (BEM). Ar fi vorba de Ilan Șor, Ivan Ursu și Stanislav Budza, a anunțat astăzi președintele Comisiei, Alexandru Slusari, după audierea fostului vicepreședinte al Consiliului de administrare de la BEM, Viorel Bîrcă.

„Domnul Bîrcă ne-a spus că inițial nu era responsabil de acordarea creditelor la BEM, iar ulterior, când deja era în conducerea băncii, ar fi refuzat să semneze eliberarea unor credite. Cel mai mare flux al creditelor a fost în luna noiembrie 2014. Cunoaștem că aproape 2 miliarde de dolari au fost atunci scoase de la BEM. Aceste decizii au fost luate de Ilan Șor, Ivan Ursu și Stanislav Budza. Cu certitudine că ei deja știau despre acordarea garanțiilor de stat. Astăzi am primit probe în acest sens de la Viorel Bîrcă”, a declarat Slusari.

Tot astăzi, Comisia l-a audit și pe fostul deputat comunist, Oleg Reidman, care a fost în 2013 președinte al Comisiei de anchetă privind modul de administrare a pachetului de acțiuni al BEM.

„Puzzle-ul ce ține de anul 2013 este complet. Atunci statul a fost deposedat de pachetul de control de la BEM. Putem vorbi de un cinism cras a ceea ce s-a întâmplat în Parlament și Guvern. Cetățenii trebuie să înțeleagă că a avut loc un aranjament în Parlament și Guvern între diferiți actori politici. În raportul întocmit atunci de Comisie, care a lucrat trei luni și ceva, nu s-a discutat despre situația cu acționarii, atacurile raider, cu schimbarea acțiunilor la Platon, la Șor… În raport nici nu e pomenit despre emisia suplimentară. Uite așa s-a acoperit clasa politică. Am audiat zeci de persoane care s-au ocupat de această operațiune mârșavă de emisie suplimentară la BEM. Toți ca unul au făcut trimitere la acest raport al Comisiei conduse de domnul Reidman. Pentru ei a fost o Biblie, chiar dacă raportul nu conține nicio recomandare. Clasa politică a folosit ca paravan acest raport. Totuși, 99% din acest raport se referă la eficientizarea managementului BEM, iar 1% se referă la trei variante care nu au nimic cu raportul. Raportul a fost aruncat de BNM, Guvern și au fost luate cele trei variante. Două dintre acestea erau nefezabile și a treia pe care s-a mers. A fost un complot împotriva statului și securității economice. Un complot la nivelul așa-ziselor elite politice”, a remarcat Slusari.

Acesta l-a întrebat pe Reidman de ce nu s-a mers pe varianta a patra – capitalizarea băncii, iar ulterior privatizarea: „Statul avea șanse să păstreze pachetul de control. Reidman ne-a spus că s-a discutat despre asta, doar că nu regăsim nimic în stenogramă. A spus că au fost niște ciorne, dar care până la urmă nu se regăsesc nicăieri. Este un lucru grav ce s-a întâmplat. Procurorii independenți vor avea mult de lucru”.

Alexandru Slusari a mai adăugat că săptămâna viitoare vor fi chemați la Comisie fostul guvernator BNM, Dorin Drăguțanu, dar și ex-viceguvernatorul Emma Tăbârță. De asemenea, a fost repetată invitația pentru deputații Sergiu Sârbu și Vladimir Vitiuc, care nu au ajuns astăzi în fața membrilor Comisiei de anchetă.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md