Numiri noi în Guvern: Andrei Spânu - în funcția de Secretar General al Guvernului și Eugen Moraru - șef la Agenția Proprietății Publice

Crina Dumitriu
18/07/2019

Guvernul i-a numit, joi, pe Andrei Spânu în funcția de Secretar General al Guvernului și pe Eugen Moraru  - în calitate de șef la Agenției Proprietății Publice.

Maia Sandu Sandu a spus despre Andrei Spânu că „are experință în sectorul public, precum și în cel privat, acolo unde a reușit să pună mai multe afaceri pe picioare. La Cancelaria de Stat este nevoie de management eficient, atitudine care să permită îmbunătățirea utilizării resurselor Cancelariei, dar și de o foarte bună organizare a echipei”. Șefa Cabinetului de Miniștr i-a cerut noului secretar general al Guvernului să convoace de urgență consiliul Fondului de Investiții Sociale pentru „a stopa actele de abuz și corupție care sunt comise directorul FISM-ului, Iurie Chiorescu, în ceea ce ține reabilitarea grădinițelor”. 

Funcția de Secretar General al Guvernului a rămas vacantă după ce Lilia Palii a depus cererea de demisie. Interimatul funcției a fost asigurat de Roman Cazan.

Andrei Spânu este membru al PAS și a candidat la alegerile parlamentare pe listele blocului ACUM, cu numărul 26.  A făcut masteratul în științe politice la Harvard Extension School. în perioada 2015-2016 a deținut și funcția de viceministru al Tineretului și Sportului Andrei Spânu administrator la compania Traduno Technologies și co-fondator la compania DreamUps. Conform declarației de avere și interese personale, depusă la CEC, Spânu a obținut în ultimi doi ani un venit din salariu de 419 mii lei de la compania Traduno Technologies, iar alte 13 mii de lei – dividende de la un depozit bancar. Cel mai mare venit – 350 mii de dolari, conform declarației de avere și interese personale, Spînu l-a obținut din activitatea companiei OneTwoStart LTD, înregistrată în China. În afară de aceasta, el a primit îndemnizație pentru îngrijirea copilului, în sumă de 73 mii de lei și a câștigat aproape 18 mii de lei din vânzarea cotelor în companiile Travod Limited și Wordminds Limited. 

Candidatura pentru șefia Agenției Proprietății Publice a fost propusă de ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brânzan. El l-a caracterizat pe Eugen Moraru drept un manager ”de criză” în sectorul privat. Eugen Moraru și-a început cariera în organele de drept, a lucrat la MAI, la IGP.  Fostul director al Agenției Proprietăţii Publice, Vladimir Baldovici, a fost demis, la începutul lunii iulie, pentru că instituția ar fi anunțat un concurs de privatizare a unor bunuri ale statului la preț diminuat.

La propunerea ministrului Brânzan, Guvernul l-a demis pe secretarul de stat de la Ministerul Economiei, Anatol Usatâi.

Crina Dumitriu
18/07/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii