Autospeciale TOMA, destinate dispersării protestatarilor, vor fi folosite la deszăpeziri. Anunțul făcut de Năstase și șeful ISGU

În cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă al MAI a avut loc ceremonia oficială de transmitere din dotarea Inspectoratului General al Carabinierilor la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a două autospeciale de intervenţie. Este vorba despre cele două autospeciale dăruite de Recep Tayyip Erdogan.

Foto: Autospecialele Toma/ISGU

Astfel, de azi, autospecialele TOMA vor fi utilizate de către Inspectoratul General pentru Servicii de Urgență la deszăpezire.

Ministrul de Interne, prezent la eveniment, a menționat că semnificaţia deciziei de astazi este foarte importantă și vine sa consolideze strategia conducerii Ministerului Afacerilor Interne de a redimensiona abordările care au legatură cu ordinea si siguranţa publică.

Tehnica specială va fi utilizată în activităţi paşnice pentru salvarea vieţilor omeneşti şi ajutorarea populaţiei în situaţii excepţionale.

Şeful IGSU genera, Mihail Harabagiu: „Mașinile vor putea interveni pentru deblocarea traseelor în caz de intemperii, tractarea mijloacelor de transport ajunse în dificultate, dar şi intervenția la incendii. Autospeciale vor completa servantul de intervenţii din subdiviziunile Căuşeni şi Soroca”.

UNIMEDIA amintește că, în timpul vizitei sale în Republica Moldova, în anul 2018,, președintele Turciei a declarat că va dona Republicii Moldova două mașini speciale pentru ccombaterea demonstrațiilor în masă de producție turcească.

Vehiculele blindate denumite „Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı” (TOMA) au fost construite special în Turcia pentru a dispersa protestele și alte manifestații de stradă. În traducere liberă, TOMA ar însemna „Instrument de intervenție în timpul incidentelor sociale”.

Ele sunt dotate cu tunuri de apă, conectate la un rezervor de până la 10 mii de litri. De asemenea, dispun de un rezervo de 60 de litri de gaze lacrimogene.

Pe lângă Turcia, de vehicule TOMA se mai folosesc în prezent state precum Azerbaidjan, Libia sau Zimbabwe.


Pub