(update) Un diplomat turc a fost împușcat mortal în Kurdistanul irakian

(update/17: 30) Atacul, în urma căruia a murit cel puțin un diplomat turc, ar putea fi un răspuns la atacurile aeriene lansate de forțele turcești împotriva insurgenților kurzi din nordul Irakului, omorând cel puțin șapte membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan.

(16:45) Un diplomat turc a fost împușcat în orașul Irbil, capitala regiunii autonome Kurdistanul Irakian, anunță BBC, citând surse din securitate.

Foto: Reuters

Victima a fost recunoscută ca fiind adjunctul consulului Turciei în oraș. El lua masa într-un restaurant alături de mai mulți colegi în momentul în care oameni înarmați au deschis focul.

Mass media kurdă, citată de Reuters afirmă că cel puțin trei oameni au murit în urma atacului, însă nu sunt mai multe informații despre victime, nici despre numărul lor. Forțele de securitate au înconjurat zona și îi caută pe atacatori.

Un martor a declarat că un atacator a intrat în restaurant și a început să tragă focuri de armă, după care a urcat într-o mașină care îl aștepta afară și au plecat într-o direcție necunoscută.

(update/17: 30) Într-o declarație pe Twitter, purtătorul de cuvânt al președintelui turc, Ibrahim Kalin, a exprimat condoleanțe rudelor diplomaților care și-au pierdut viața în atacul maniacal” și a declarat că „va urma un răspuns celor care au comis acest atac mișelesc”.

Potrivit The Guardian, în regiune operază militanții kurzi din Kurdistanul Turc, zonă de conflict, cu un trecut bogat în discriminări și masacre comise împotriva etnicilor de către guvernul turc. Mai mult, miercuri, forțele turcești a lansat atacuri aeriene împotriva insurgenților kurzi din nordul Irakului, omorând cel puțin șapte membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan, ceea ce ar fi provicat atacul asupra diplomaților.

Nimeni nu a revendicat atacul până acum.

Știrea se actualizează.


Pub