Vlad Filat dezvăluie: Cu trei ani în urmă, Vlad Plahotniuc mi-a propus grațierea

PE SCURT

Fostul premier Vlad Filat a dezvăluit că, acum trei ani, ex-președintele PDM Vlad Plahotniuc i-a propus să fie eliberat din închisoare în schimbul la nimic, „doar ca să demonstreze că e un om bun şi mărinimos”. El a menționat că a refuzat grațierea, or aceasta ar fi însemnat că își recunoaște vina pentru acuzațiile aduse.

Declaraţia a fost făcută într-un interviu pentru Pro TV Chişinău.

PE LUNG

„Este adevărat, cu ceva timp în urmă, cu vreo trei ani în urmă mi s-a propus grațierea. Plahotniuc mi-a propus. În schimb la nimic, pentru a arăta cât de bun și mărinimos este. Am refuzat. Or, asta ar fi însemnat să-mi recunosc vina”, a spus Vlad Filat.

Fostul premier a spus că îşi va demonstra nevinovăţia și că a ajuns la etapa în care prioritatea sa este „cum va ieși din închisoare și nu când”.

„Proritatea mea este ca ieșirea din închisoare să nu poată fi comentată sau pusă în cârca cuiva. Sau pusă la îndoială. Și în acest sens CtEDO este acea decizie pe care o aștept și mă bazez pe ea”, a adăugat Vlad Filat.

Fostul prim-ministru a mai spus că nu a comunicat cu actuala guvernare, deși se vehiculează că după schimbarea guvernării el ar putea fi  eliberat din penitenciar.

El a precizat că nu își dorește o soluție politică în eliberarea sa. „Eu nu voi accepta nicio soluție politică în acest sens”, a precizat fostul premier.

În iunie 2016 Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de puşcărie pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă. El a fost reţinut pe 15 octombrie 2015. Totul a pornit de la autodenunțul lui Ilan Șor, care a spus că Filat ar fi extorcat de la el bani, bunuri şi servicii în sumă de 250 de milioane de dolari.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.