(video) Premieră mondială: Noul Lotus Evija – inconfundabil și doar pentru 130 de oameni

Modelul care marchează o adevărată revoluţie în istoria Lotus a fost prezentat în seara zilei de ieri la Londra. Este numit primul hipercar electric britanic din lume şi are deja câţiva concurenţi.

Noul Evija (se pronunţă “E-vi-ya”) este şi primul model lansat de producătorul din statul insular de când a trecut sub aripa concernului Geely şi primul Lotus nou din ultimii 11 ani!

Ce reprezintă de fapt acest automobil? Evija este un electromobil supersport care a fost dezvoltat cu sprijinul experţilor de la Williams Advanced Engineering, care se ocupă de furnizarea de componente de propulsie atât pentru monoposturi care participă în Formula E, cât şi în F1.

Cel mai puternic Lotus din istorie este dotat cu câte un motor electric cu un reductor planetar compact pe fiecare roată (500 CP fiecare). Întregul sistem livrează 2.000 de CP şi 1.700 Nm de cuplu. Agregatele și invertoarele sunt furnizate de către firma Integral Powertrain Ltd.

Noul Evija a păstrat tradiționala siluetă a maşinilor brandului, cu un motor montat central, însă în locul său, chiar în spatele scaunelor se află depozitată bateria litiu-ion de 70 kWh, datorită poziţionării căreia distribuţia greutăţii pe punţi este de 50:50.

Setul de acumulatori dispune de patru radiatoare pentru răcire, astfel încât dezvoltatorii promit că sistemul de alimentare va funcţiona într-un mod de luptă timp de şapte minute de rulare intensivă până se va descărca complet. Bateria suportă de a fi încărcată cu o putere de până la 800 kW, și, în plus, există posibilitatea de a o înlocui rapid cu o alta încărcată!

Niciodată un Lotus nu a fost atât de greu: noul Evija are 1.680 de kg, deşi pentru o maşină electrică de top nu este mult. Şasiul şi carcasa maşinii este un tot întreg, un monococ din fibră de carbon care cântăreşte doar 129 de kg şi care a fost făcut de italienii de la CPC din Modena.

Modelul mai este şi unul extrem de aerodinamic. La acest capitol putem remarca lipsa unor oglinzi retrovizoare (au fost înlocuite de nişte camere cu afişare de imagini pe nişte ecrane), un eleron activ care îşi poate schimba unghiul de atac, dar şi un difuzor de aer uriaş cu un elemente central activ.

În plus, ceea ce i-a fascinat deja pe mai mulţi jurnalişti sunt aşa-zisele tuneluri Venturi, care sunt “tăiate” în caroserie, începând din zona portierelor şi terminându-se în partea posterioară. Asemenea au fost folosite de Lotus şi pe maşinile de curse din anii ’70. Denumirea lor provine de la fizicianul italian Giovanni Venturi şi au o menire utilă: fluxul de aer care curge prin partea îngustată a conductei, la ieșire, formează o zonă de diluare cu presiune scăzută, fapt care contribuie cardinal la manevrabilitate şi formarea unei forţe de apăsare suplimentară.

Noul Lotus Evija a mai fost dotat cu nişte mecanisme de frânare carbo-ceramice de la AP Racing, jante din magneziu de 20/21 inci, anvelope Pirelli Trofeo R și mai are o gardă la sol de doar 105 mm. Regimurile de rulare sunt cinci la număr City, Tour, Sport, Track şi Eco, iar cu acesta din urmă activ dezvoltatorii prevăd că autonomia ar trebui să fie de aproximativ 400 de km.

Printre alte dotări se numără un sistem multimedia, unul de climatizare şi nişte faruri cu laser produse de compania Osram, care în premieră pentru o maşină stradală pot funcţiona fără a orbi atât în faza lungă, cât şi în cea scurtă.

Caracteristicile dinamice exacte ale maşinii nu se cunosc pentru că trebuie măsurate, însă careva cifre preliminare au fost oferite. Pentru o acceleraţie de pe loc şi până la 100 de km/h vor fi necesare la sigur sub trei secunde, de la 100 la 200 de km/h alte trei secunde, iar de la 200 la 300 km/h alte patru secunde. Astfel, cei de la Lotus au văzut în simulator că 0-300 km/h îi poate face în sub nouă secunde! Viteza maximă va fi de peste 320 de km/h, în jurul a 340 km/h.

Noul Evija va fi asamblat în Marea Britanie, la sediul companiei din Hethel. Precomenzile sunt deja deschise: poate fi lăsat un depozit de 250.000 de lire sterline pentru a rezerva unul sau se poate plăti suma totală de 1.7 milioane de lire sterline.

În total vor fi produse doar 130 de exemplare, iar livrările vor începe din 2020. După acest model extrem s-a promis şi lansarea altora în masă, de exemplu a unui SUV sport.

Iată şi părerea lui Jeremy Clarkson despre noul Lotus:

Principalii concurenţi: 

Comunicatul de presă oficial cu mai multe detalii interesante:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/