‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
10.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMai mulți specialiști în cultivarea pomușoarelor, învață din experiența bosniacilor

Mai mulți specialiști în cultivarea pomușoarelor, învață din experiența bosniacilor

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Un grup de specialiști în producerea pomușoarelor din Republica Moldova, în cadrul unei activități a Proiectului USAID/APM, vor avea ocazia, pe parcursul acestei săptămâni, să învețe din practicile de producere a pomușoarelor aplicate de producătorii din Bosnia și Herțegovina.

Sectorul de producere a pomușoarelor în Bosnia și Herțegovina a cunoscut o creștere impresionantă în ultimii ani, bosniacii având o experiență vastă în cultivarea baciferelor, cum ar fi: căpșunul, murul, zmeurul și afinul.

Pe parcursul săptămânii, producătorii vor asista la lecții ce vizează: organizarea producerii de pomușoare, asigurarea securității alimentelor, recoltarea și păstrarea pomușoarelor. Totodată, aceștia deja au realizat o vizită la centrele de colectare a pomușoarelor, care deservesc 50-100 de producători din zonă, fiind un model care merită să fie analizat și eventual replicat în Republica Moldova. Producătorii au rămas plăcut surprinși de laboratoarele și tehnologiile moderne prezentate.

„În prima zi, am vizitat o instituție de stat, unde am rămas frapată de analizele ce pot fi efectuate în cadrul laboratoarelor cu metode certificate de analiză a materialului săditor și producției de origine vegetală și animală. Am văzut întreprinderi ce se ocupă de prelucrarea pomușoarelor, cu o experiență de peste 30 de ani, acestea s-au dezvoltat continuu, nu au „murit” ca ale noastre. În plus, acestea urmăresc tendințele mondiale și se perfecționează. Centrele de colectare sunt situate în zone unde se cultivă pomușoarele mai mult în gospodării familiale, nu pe suprafețe foarte mari, astfel, micii producători sunt asigurați cu realizarea producției”, a explicat Irina Pompuș, specialist-consultant în producerea pomușoarelor.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›