image
Sursa foto: Anadolu Agency/HEPTA

O eclipsă parțială de lună va fi vizibilă la noapte și în Republica Moldova

Eclipsa începe la ora 21.44 când Luna se află aproape de orizontul de sud-est. Schimbări pe discul selenar se vor putea vedea atunci când Luna intră în umbra Pământului, începând cu ora 23.00. Atunci partea din dreapta a discului va începe să fie mai puţin strălucitoare.

Eclipsa care are loc în noaptea dintre 16 şi 17 iulie este una parţială, adică Luna nu intră complet în umbra Pământului. Maximul se produce la ora 0.31, pe 17 iulie, când mai mult de jumătate din discul lunii se va afla în umbra Pământului. Fenomenul va putea fi observat pe tot parcursul desfăşurării lui, din toată ţara, dacă va fi cerul senin.

Eclipsa începe la ora 21.44, când Luna intră în penumbra Pământului, dar schimbări pe discul acesteia se pot vedea doar din momentul în care va intra în umbră, de la ora 23.02. Faza cea mai spectaculoasă a fenomenului reprezintă perioada în care Luna se află în umbră, jumătatea de sus a discului acesteia fiind mai întunecată decât de obicei. Faza maximă durează două ore şi are maximul la 0.21. Eclipsa se termină la ora 3.18. Toate fazele sunt vizibile și din România, Republica Moldova, Luna fiind poziţionată pe toată această perioadă destul de aproape de orizont, înspre sud.

Momentul de maxim se produce la ora 00:21. Dacă veţi privi Luna la acea oră, veţi vedea cum partea de sus a discului este mai roşie decât partea de jos. Motivul este că ceva mai mult de 50% din discul selenar se află în umbra Pământului. Partea de jos a discului se află în penumbră şi are o strălucire mai mare, scrie mediafax.ro.

Luna va ieşi din umbră la ora 2.00, iar la ora 3:18 eclipsa se termină. Cea mai spectaculoasă parte a fenomenului se va produce între ora 23.00 şi 2.00.

Pe tot parcursul fenomenului în dreapta Lunii se va afla planeta Saturn şi o constelaţie în formă de casă, constelaţia Sagittarius.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: