image
Sursa foto: Jurnal.md

Corman, audiat la comisia de anchetă; Slusari: Ne-a spus că Plahotniuc a fost autorul ideii privind garanțiile de stat

Inițiativa privind acordarea garanțiilor de stat pentru Banca de Economii, Banca Socială și Unibank a venit din partea lui Vladimir Plahotniuc. Informația a fost expusă membrilor comisiei de anchetă privind investigarea fraudei bancare de către fostul președinte al Parlamentului, Igor Corman.

„Din cele spuse de Corman, inițiativa a fost a lui Plahotniuc. El convingea pe toți că trebuie de acordat aceste garanții de stat. Corman a menționat că a simțit că există înțelegerea între Filat și Plahotniuc”, a declarat Slusari.

Totodată, Alexandru Slusari afirmă că, în urma audierilor, membrii comisiei s-au convins încă o dată că BEM putea fi salvată încă în 2012, dar procesul a fost blocat de factori politici.

„Ne-am convins și a fost confirmat de persoana care era responsabilă pentru planul de asanare a BEM în 2012 și care ne-a comunicat că era posibil de salvat BEM prin capitalizare și schimbarea managementului, la finele lui 2012, cel târziu la începutul lui 2013. Erau identificate resursele financiare. Era solicitarea FMI și a Băncii Mondiale. Totul a fost blocat de factori politici. Din concluziile meie, în 2013, Vlad Filat a fost cel care a blocat acest lucru”, a menționat Slusari.

La următoarea ședință a comisiei de anchetă, care va avea loc joi, urmează să fie audiați fostul președinte al BEM, Viorel Bârcă, fostul deputat comunist Oleg Reidman și deputații PD Sergiu Sârbu și Vladimir Vitiuc.

Noutăţile partenerilor

comentarii: