Niciunul dintre cei șase candidați la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție nu a trecut concursul

Șase judecători au candidat pentru funcția de magistrat la Curtea Supremă de Justiție, după ce CSM a anunțat concursului pentru suplinirea a șase funcţii vacante de judecător la CSJ. În cadrul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii s-a decis că niciunul dintre candidați nu a trecut concursul.

Foto: colaj UNIMEDIA

Iată cine a candidat la funcția de judecător la CSJ:

Oxana Robu este judecătoare din anul 2004. În 2014 a fost numită magistrată la Curtea de Apel Chișinău, unde activează până în prezent. Anticorupție.md scrie că Oxana Robu se numără printre magistrații care au primit apartamente la preț preferențial în capitală, potrivit unei anchete semnate de echipa RISE Moldova. Mai exact, aceasta și-a „rezervat” un apartament de 72 de metri pătrați în blocul de pe strada Vasile Alecsandri. Reporterii mai scriau că Robu trăiește într-o casă cu două etaje situată în centrul Chișinăului, pe stradela Fierarilor. Datele cadastrale arată că imobilul are 65 de metri pătrați și constituie, oficial, proprietatea părinților Oxanei Robu, tot ei fiind și proprietarii unei alte case, de 90 de metri pătrați, din aceeași ogradă.

Stelian Teleucă a fost numit judecător în 2006 şi a activat la la Judecătoria Botanica. În decembrie 2014, Teleucă a fost numit magistrat la Curtea de Apel Chișinău. Anterior, despre Stelian Teleucă s-a scris mai multe în presă.

Potrivit unei anchete a Ziarului de Gardă, Virgiliu Buhnaci şi Stelian Teleucă ar fi legalizat, în 2014, niște tranzacții suspecte prin care mai multe terenuri din proprietatea Primăriei Chișinău au ajuns în proprietatea privată a unor companii, în baza unor licitații organizate de un executor judecătoresc. Decizia a fost luată fără ca reprezentanții Consiliului Municipal Chișinău să asiste la proces.

Natalia Simciuc a fost numită judecătoare la Curtea de Apel Chișinău în 2015, anterior activând în cadrul Judecătoriei Buiucani. Pe când activa la Judecătoria Buiucani, Simciuc a emis hotărârea prin care omul de afaceri Viorel Țopa a fost condamnat la 8 ani de închisoare, scrie zdg.md.

Sergiu Daguța a primit calificativul „foarte bine” de la Colegiul de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor (CEP) și a fost notat cu 64 de puncte de membrii Colegiul pentru Selecția și Cariera Judecătorilor (CSC). O anchetă din septembrie 2018 a Centrului de Investigații Jurnalistice arată că Sergiu Daguța a obținut în doi ani trei apartamente. „Sergiu Daguța de la Judecătoria Chișinău s-a ales cu un apartament la preț redus cu suprafața de 66 de metri pătrați situat în blocul de pe strada Ceucari, construit pentru magistrații care nu dispun de spațiu locativ.

Nina Arabadji a obținut calificativul „bine” de la CEP și a fost notată cu 62 de puncte de membrii CSC. Și ea a făcut subiectul unei anchete CIJM despre judecătorii care au primit apartamente de la Primăria Chișinău, ea obținând trei locuințe în cinci ani. „În luna decembrie 2012, Nina Arabadji a primit un apartament cu două camere, de peste 70 de metri pătrați, într-un bloc de pe strada Alba Iulia din municipiul Chișinău.

Eugeniu Pșenița a primit calificativul „foarte bine” de la CEP și a fost notat cu 65 de puncte de membrii CSC. Eugen Pșenița a mai încercat să obțină în mai 2018 o promovare, însă nu a reușit. Magistratul a fost vizat într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, realizată împreună cu Ziarul de Gardă, care arăta că magistrați controversați erau promovați în sistemul de justiție în pofida refuzului șefului statului de a-i avansa în funcții, mai scrie anticorupție.md.


Pub