Studiu: Suplimentele alimentare nu menţin sănătatea creierului

Deşi anual pensionarii cheltuie miliarde de dolari pe suplimente care sunt promovate că ajută la menţinerea sănătăţii creierului, experţii susţin că acestea nu au niciun efect asupra sănătăţii creierului. Aceştia recomandă ca persoanele în vârstă să consume mai multe fructe şi legume pentru a avea un creier în formă.

Foto: simbol

Experţii în sănătate susţin că mineralele, mixturile din ierburi şi alte produse asemănătoare nu au niciun efect asupra sănătăţii creierului, informează csid.ro. Neurologul Steven DeKosky, de la Universitatea din Florida, care studiază sănătatea creierului şi cauzele apariţiei demenţei, Alzheimer-ului şi altor boli ale creierului, a vorbit despre lucrurile mai puţin cunoscute în ceea ce priveşte suplimentele alimentare. „Administraţia Federală a Medicamentelor (FDA) nu tratează aceste suplimente la fel ca pe medicamente sau ca pe alte dispozitive medicale. Suplimentele alimentare nu sunt testate în laboratoare independente, care să certifice eficienţa lor.

FDA se bazează pe cei care le produc să respecte standardele de siguranţă şi calitate în ceea ce priveşte conţinutul, nu şi eficacitatea lor. Cu toate că FDA a interzis producătorilor de suplimente să facă referiri specifice la sănătate, companiile au găsit o cale de a le promova. Producătorii folosesc formulări de genul <> sau <> , care pot păcăli”, a spus dr. DeKosky.

El a mai afirmat că un astfel de exemplu îl constituie produsul Ginko biloba, foarte popular în rândul persoanelor în vârstă şi pe a cărui cutie scrie că „susţine funcţionarea sănătoasă a creierului”, a precizat DeKosky.

„Dar pe cutie mai este şi un asterix sub care scrie, foarte mic, faptul că această afirmaţie nu a fost evaluată şi aprobată de FDA, iar produsul nu diagnostichează, previne sau vindecă nicio boală,”, a adăugat neurologul. Recent, FDA a trimis o scrisoare către mai multe companii producătoare de suplimente prin care li se cere să nu mai exagereze beneficiile produselor lor. Neurologul DeKosky spune că preferinţa adulţilor faţă de suplimente care promit sănătatea creierului este o consecinţă a faptului că medicina nu a reuşit, deocamdată, prea multe în domeniul prevenirii sau tratărilor bolilor precum Alzheimer sau demenţa senilă. Iar aceste produse au devenit extrem de profitabile pentru companiile producătoare care încasează anual miliarde de dolari.

Marea majoritate a oamenilor nu au nevoie de supliment de vitamine. Este suficient să aibă o dietă echilibrată”, spune dr. DeKosky. Excepţie ar putea face doar cei care au deficit de vitamina B12 sau B6, dar nici în acest caz suplimentele pe cale orală nu sunt eficiente, ci doar cele injectabile. „Corpul poate asimila doar o cantitate limitată de vitamine şi minerale.

De aceea, vitaminele luate în exces pot deveni un pericol, cum ar fi excesul de vitamina A,D,E sau K”, a explicat neurologul Universităţii din Florida. „Suntem creaţi să asimilăm ce avem nevoie din mâncare, nu din pilule. Iată de ce aceste suplimente minune nu au niciun fel de efect şi recunosc asta chiar şi producătorii lor, prin acel avertisment mic, scris pe ambalaj. Cel mai sigur mod de a rămâne sănătoşi este consumul de fruncte şi legume proaspete.

Sursa: adev.ro


Pub