Votați de Parlament: Dumitru Pavel, Dorin Cimil, Maxim Lebedinschi, desemnați noii membri CEC

Parlamentul a numit trei membri ai Comisiei Electorale Centrale, după ce Alina Russu, Rodica Ciubotaru și Iurie Ciocan și-au dat demisia.

Foto: Youtube/Parlament

Astfel, cu votul majorității deputaților, Dumitru Pavel (propus de Platforma DA), Dorin Cimil (propus de PAS), și Maxim Lebedinschi (propus de PSRM) au fost desemnați de Parlament pentu a face parte din componența CEC.

Sergiu Sîrbu l-a întrebat pe Sergiu Litvinenco de ce „nu s-a respectat reprezentarea proporţională şi a opoziţiei în cadrul CEC”. În replică, Litvinenco a spus că „PD deține cel puțin doi membri în cadrul CEC, doi membri este un număr care este proporțional cu cota care o deține în CEC” și a mai adăugat că, în opinia sa, „această opțiune ar trebui în general revizuită, ca să nu mai existe posibilitatea unor delegări politice”.

Candidații pentru funcția de mebri CEC, prezenți la ședința Parlamentului, au fost întrebați de deputatul Andrian Candu ce priortități vor avea odată cu venirea la CEC.

Dorin Cimil a spus că „unul din obiective ar fi modernizarea legislației electorale la cerințele timpului”.

Dumitru Pavel a declarat, la rândul său, că „prioritatea numărul unu este respectarea cadrului legal”.

Maxim Lebedinschi a spus: „Pentru mine va conta imaginea instituției. Cred că prioritatea numărul unul va fi asigurarea exercitării întregului proces electoral în conformitate cu normele internaționale”.

Comisia Electorală Centrală este constituită din 9 membri: un membru este desemnat de către Preşedintele Republicii Moldova, ceilalţi 8 membri sunt desemnaţi de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei.

Membrii CEC sunt inamovibili şi nu pot fi membri ai partidelor şi ai altor organizaţii social-politice. Mandatul Comisiei Electorale Centrale este de cinci ani.

Cine sunt noii membri CEC, desemnați de Parlament.


Pub