(video) Slusari, după audierea lui Bodiu și Corman: Acordarea garanțiilor de stat - inițiativa lui Plahotniuc

Inițiativa privind acordarea garanțiilor de stat pentru cele trei bănci falimentare, despre care a vorbit Vlad Filat în cadrul unui interviu pentru TV8, a fost a ex-liderului PD, Vlad Plahotniuc. Declarația a fost făcută de președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare, Alexandru Slusari, după audirea ex-șefului Consiliului de Administrație al instituției financiare, Victor Bodiu, și fostului președinte al Parlamentului, Igor Corman.

Foto: UNIMEDIA

„Cei doi ne-au oferit informații foarte importante:

1. Capitalizarea BEM-ului - Ne-am convins și a fost confirmat de persoana care era responsabilă pentru planul de asanare a BEM-ului în 2012 și care ne-a comunicat că era posibil de salvat BEM-ul cu capitalizare, la finele anului 2012, cel tâtziu începutul anului 2013. Erau identificate resursele financiare... Nu s-a dorit. A fost blocat de factori politici. În 2013, Vlad Filat a fost cel care a blocat acest lucru.

2. Igor Corman a confirmat acea ședință la care s-a referit Vlad Filat recent (primele discuții despre o posibilă acordare a garanțiilor de stat pentru cele trei bănci falimentare, la care au participat șase persoane). Într-adevăr, această discuție a avut loc. Din cele spuse de Corman, inițitiva a fost a lui Plahotniuc. El convingea pe toți că trebuie de acordat aceste garanții de stat. Corman a menționat că a simțit că există înțelegerea între Filat și Plahotniuc”, a declarat Slusari.

Printre persoanele care urmează să fie audiate joi, 18 iulie, se numără Viorel Bîrcă, fostul președinte al Băncii de Economii, fostul deputat PCRM, Oleg Reidman, actualulii deputați PD, Sergiu Sîrbu și Vladimir Vitiuc.

Amintim că la data de 10 iunie, în cadrul ședinței Parlamentului, deputații au constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar. Din 24 iunie, au început audierile privind frauda bancară din sistemul bancar al RM.

La data de 2 iulie, Alexandru Slusari anunțat că reprezentanții Comisiei parlamentate de anchetă privind frauda bancară au primit copii ale raportului Kroll 2 în limba engleză, însă acesta nu conține și lista beneficiarilor, care s-ar afla în posesia Procuraturii.

Menționăm că la data de 4 iulie, Comisia parlamentară de anchetă privind furtul miliardului a publicat raportul Kroll 2, însă fostul procuror General, Eduard Harunjen, spune că în raport sunt foarte multe informații eronate și cifre omise. Mai mult decât atât, dânsul spune că la PG nu există nicio listă a beneficiarilor finali ai fraudei bancare.


Pub