Un ministru francez a demisionat după ce a fost acuzat că a organizat „dineuri private fastuoase”

Ministrul francez pentru tranziţia ecologică, Francois de Rugy, a anunţat marţi că şi-a prezentat demisia, în cursul dimineţii, considerându-se victima unui „linşaj mediatic”, informează Agerpres.

Foto: France 3 Régions

Site-ul de investigaţii Mediapart a dezvăluit că De Rugy a organizat „dineuri private fastuoase” în 2017 şi 2018, când era preşedintele Adunării Naţionale, camera inferioară a parlamentului Franţei, şi a beneficiat de lucrări de reamenajare a locuinţei de serviciu.

„Atacurile şi linşajul mediatic al căror obiect a fost familia mea mă determină astăzi să fac pasul în spate necesar”, a declarat ministrul într-un comunicat în care susţine că, din cauza eforturilor de a se apăra, nu mai este în măsură să îşi „asume cu seninătate şi eficienţă misiunea încredinţată de Preşedintele Republicii şi de premier”.

De Rugy a precizat că a formulat o plângere penală pentru calomnie împotriva Mediapart. El consideră că a fost atacat „pe baza unor fotografii furate, a unor bârfe, aproximări şi elemente exterioare funcţiei” şi că nu există nicio îndoială privind intenţia „de a face rău, de a murdări, de a demola”.

Ministrul părea să se bucure de sprijinul executivului. Luni seara, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat în timpul unei vizite la Belgrad că i-a cerut premierului Edouard Philippe să clarifice problema şi să ia decizii pe baza „faptelor”. Şeful statului a apreciat că „altfel se ajunge la o Republică a delaţiunilor”.


Pub