Al IV-lea Festival internațional de film „MOLDOX” aduce cele mai actuale documentare sociale

Fără bilete și fără taxe de participare – MOLDOX, cel mai progresist și accesibil festival internațional de film documentar din țară, „pornește” marele ecrane începând cu 10 septembrie 2019, la Cahul, în cel mai modern și cald oraș din sudul țării. Nu te descuraja – vei avea la dispoziție transport gratuit, ca să poți savura fără obstacole farmecul unui eveniment cultural organizat în provincie.

„METAMORFOZE” – tema festivalului din acest an – este ofertantă pentru dezbaterile publice și se va reflecta în mesajele principale pe care le transmit filmele. Peliculele vor aduce în prim plan metamorfoza politică și economică , metamorfoza rolurilor atribuite femeii și bărbatului în societate, metamorfoza vârstei, metamorfoza noțiunii de gender, etc.

Timp de 6 zile, ai acces liber la vizionarea a 18 lungmetraje și 12 scurtmetraje de talie internațională – actuale, inedite, motiv pentru care au adunat numeroase premii în palmares. La final de proiecții, creatorii din spatele peliculelor – regizori talentați veniți din toate colțurile lumii – și cineaști locali te vor invita la o discuție sinceră și inspirațională. Convingerea organizatorilor este că filmul documentar are potențialul de a produce schimbări sociale. De aceea, MOLDOX se vrea a fi o punte de dialog dintre regizor și public care să faciliteze conștientizarea de către spectatori a problemelor societății moderne, dar și identificarea soluțiilor pentru a le depăși.

La MOLDOX filmele nu doar rulează, dar și se creează

Evenimentul este de neratat nu doar pentru spectatorii dornici să conștientizeze problemele care macină lumea în care trăiesc prin prisma filmului documentar, dar și pentru cei care visează să vorbească lumii prin imagini în mișcare.

Dincolo de proiecțiile celor mai premiate filme documentare sociale din întreaga lume, „MOLDOX” se va axa și pe rularea operelor create de participanții MOLDOX LAB – unicul  laborator de film documentar din Moldova pentru cineaștii în devenire, care se va desfășura în paralel cu festivalul. Acesta va culmina cu realizarea a cel puțin 6 scurtmetraje, proiectate în seara de închidere a festivalului.

MOLDOX LAB este structurat pe 3 categorii de beneficiari, iar participanții vor avea șansa să învețe de la experți internaționali secretele creării unui documentar cu impact social:

  • InterAction Workshop – atelier intensiv pentru membrii ONG-urilor. Se adresează activiștilor civici care vor să utilizeze filmul documentar ca instrument de promovare al organizației pe care o reprezintă sau a cauzei pentru care militează. Ești interesat? Aplică aici!
  • Inspiration Workshop – atelier intensiv pentru realizatorii de film care au identificat deja un subiect de film documentar/au început producția și sunt în căutare de finanțatori. Atelierul va culmina cu un pitch jurizat de profesioniști din industrie de talie internațională. Ești interesat? Aplică aici!
  • Exploration Workshop – atelier intensiv pentru novice, locuitori ai orașului Cahul și a localităților din apropiere, dornici să afle noțiuni-cheie despre filmul documentar. Aceștia vor fi inițiați în subiect în timp ce vor realiza un scurtmetraj. Ești interesat? Aplică aici!

Și dacă tot vorbim de un festival de film documentar la standarde internaționale, din program nu vor lipsi ceremoniile de deschidere și închidere, sesiunile de discuții publice, expozițiile de fotografii, concertele în aer liber, petreceri, etc. Experiențele inedite vor fi mai mult decât film. Organizatorii te invită și la o călătorie de descoperire a celor mai frumoase locuri, obiceiuri și tradiții gastronomice din sudul Moldovei.

Detalii despre eveniment: moldoxfestival.com

Festivalului de Film documentar pentru Schimbare Socială „MOLDOX” a fost fondat în 2016 și este dedicat în exclusivitate filmelor non-ficțiune cu relevanță socială semnificativă. Este unicul festival de film documentar din Republica Moldova care combină misiunea de culturalizare a populației – prin proiecțiile de filme cu acces gratuit, cu cea de instruire a filmmakerilor în devenire, interesați să creeze documentare cu impact social – asumată de MOLDOX LAB. MOLDOX a fost conceput ca un festival de film internațional axat pe probleme sociale actuale, accesibil tuturor, motiv pentru care intrarea la festival este liberă, iar participarea la ateliere și master-class-uri nu presupune nicio taxă.  MOLDOX se desfășoară în afara capitalei țării, pentru a facilita accesul cetățenilor din regiuni la evenimente socio-culturale de amploare și a promova regiunile Moldovei ca destinații turistice. 

Particip la organizarea și asigurarea logisticii evenimentelor corporative și culturale de mai mult de 10 ani. La Moldova.org sunt responsabil de relațiile cu clienții comerciali, dar și de toate aspectele logistice și administrative ale redacției, astfel încât colegii și colegele să nu ducă lipsă de nimic în procesul de lucru.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.