17 ONG-uri au lansat un apel către Consiliul Superior al Magistraturii pentru selectarea a doi judecători constituționali integri și competenți

PE SCURT

17 organizații neguvernamentale îndeamnă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să aleagă doi candidați la funcția de judecător constituțional care vor fi cu adevărat integri și competenți, asupra cărora nu planează suspiciuni de corupție, lipsă de integritate sau comportament dubios.

De asemenea, organizațiile semnatare îndeamnă Consiliul Superior al Magistraturii să-și motiveze hotărârea, dând un exemplu de un concurs bazat pe merit și transparent.

PE LUNG

„Demisiile judecătorilor constituționali au dat posibilitatea instituțiilor abilitate să selecteze persoane integre și competente în funcția de judecători constituționali. Toate cele trei instituții – Parlamentul, Guvernul și CSM – au anunțat concursuri publice pentru selectarea judecătorilor. CSM a anunțat concursul la 2 iulie 2019. În anunț CSM a indicat etapele de desfășurare a concursului și anume preselecția candidaților și interviul, care va avea loc pe 16 iulie 2019, când vor fi anunțați și câștigătorii concursului. CSM nu a anunțat nici criteriile de selecție și nici dacă interviurile vor fi publice”, se arată în comunicatl ONG-urilor.

La concursul anunțat de CSM s-au înscris 14 candidați, un număr fără precedent de mare comparativ cu concursurile precedente.

„Acest număr sugerează un interes sporit și, probabil, o încredere că de data aceasta CSM va lua decizii în bază de merit și va selecta cei mai buni candidați. Având în vedere acest lucru, cât și circumstanțele rușinoase ce au dus la demisia judecători constituționali precedenți, CSM are o misiune deosebit de importantă – selectarea a doi candidați cu adevărat integri și competenți, asupra cărora nu planează suspiciuni de corupție, lipsă de integritate sau comportament dubios”, au declarat ONG-urile.

Acestea încurajează CSM-ul să examineze cu atenție investigațiile jurnalistice cu privire la candidații care s-au înscris la concurs, precum și altă informație de care dispune cu privire la candidați.

„Având în vedere practica defectuoasă a CSM cu privire la organizarea concursurilor cu privire la selecția și promovarea judecătorilor din ultimii 4-5 ani, și anume lipsa unor criterii de selecție și nemotivarea ultimelor hotărâri cu privire la selectarea judecătorilor constituționali”, acestea solicită respectuos CSM-ului:

1) să anunțe criteriile de selecție a candidaților la funcția de judecător constituțional înainte de efectuarea interviului;

2) să facă publice interviurile sau cel puțin să le publice imediat după finalizarea ședinței CSM în cazul în care acestea nu se vor efectua în ședința publică a CSM;

3) în cazul în care termenul scurt nu permite verificarea minuțioasă a candidaților, îndemnăm CSM-ul să amâne concursul sau decizia cu privire la candidații aleși pentru câteva zile;

4) să selecteze doi candidați cu adevărat integri și competenți;

5) să motiveze convingător hotărârea cu privire la alegerea celor doi judecători ai Curții Constituționale.

„În cazul în care CSM-ul din nou va alege, fără o motivare convingătoare, persoane compromise în funcția de judecător constituțional, îndemnăm Parlamentul să examineze de urgență posibilitatea modificării legislației în vigoare pentru a asigura că în viitor CSM nu acționează în interes corporativ sau de grup”, se mai arată în apel.

Printre semnatarii apelului figurează Amnesty International Moldova, Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”, Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), Asociația pentru Politică Externă (APE), Asociația Promo-LEX, Centrul „Contact”, Centrul de Investigații Jurnalistice, Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, Comunitatea WatchDog.MD, CPR Moldova, Fundația Est-Europeană, Ambasada Drepturilor Omului, Institutul de Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Institutul de Politici Publice (IPP), Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Transparency International Moldova.

Reamintim că, la 26 iunie, judecătorii Curții Constituționale au anunțat că demisionează in corpore. Aceasta după ce președintele Igor Dodon, premierul Maia Sandu, dar și reprezentanți ai societății civile au cerut demisia tuturor judecătorilor de la Curtea Constituțională în contextul deciziilor din 7-9 iunie.

De asemenea,  Comisia de la Veneția a emis un aviz asupra ultimelor hotărâri ale CC în care a arătat că magistrații Curții Constituționale nu au respectat propriile proceduri, precum și nu au respectat principiile egalității părților când a fost vorba despre criza politică.

Ulterior, Parlamentul, Guvernul și Consiliul Superior al Magistraturii au anunțat concurs pentru funcția de judecător la CC.

Curtea Constituţională este formată din 6 judecători, numiţi pentru un mandat de 6 ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistratului. Potrivit legislației în vigoare, magistrații CC sunt inamovibili pe durata mandatului.

Foto: rferl.org

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.