Proiect privind procurorul interimar
Politic 16 iulie 2019, 20:09 | 1992

Majoritatea parlamentară a votat în prima lectură un proiect pentru interpretarea unor prevederi din Legea cu privire la Procuratură. Astfel, procurorul general interimar ar putea fi numit prin decret de către președinte, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, exact ca în cazul numirii procurorului general. Deputaţii puterii spun că această iniţiativă vine după ce au primit semnale de la membrii CSP că aceştia nu se grăbesc să nominalizeze un procuror general interimar după demisia lui Eduard Harunjen.

Potrivit proiectului de lege, inițiativa va înlătura vidul legislativ din Legea procuraturii, în care nu este reglementat în mod expres vacanța funcției de procuror general. Din punct de vedere juridic, legea nu prevede un mecanism de numire sau instituire a vacanței funcției de procuror general ca urmare a demisiei acestuia, spun deputaţii puterii. Reprezentanţii Partidului Democrat au altă părere.Ei spun că demisia lui Eduard Harunjen poate fi interpretată ca o "absenţă" a acestuia.

Proiectul a fost votat în prima lectură de către deputaţii Blocului ACUM şi cei ai PSRM. Astfel, președintele Republicii Moldova va putea desemna, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, un procuror general interimar până la organizarea concursului și numirea unui procuror general cu mandat deplin. 

Opinia ta contează. Comentează!