22:39:42 23.04.2024
Stiri

Peste 120 de mii de euro de la UE pentru un nou oficiu al medicilor de familie la Hagimus, Căușeni, unde au acces și transnistrenii

Social 16.07.2019 16:19 Vizualizări1401 Autor: Ziarul National
Peste 120 de mii de euro de la UE pentru un nou oficiu al medicilor de familie la Hagimus, Căușeni, unde au acces și transnistrenii PNUD Moldova


Un oficiu al medicilor de familie, dotat cu echipament medical modern, cu încălzire autonomă, apeduct și canalizare, a fost dat astăzi în exploatare la Hagimus, raionul Căușeni.

Pe lângă locuitorii din satul Hagimus, la serviciile medicilor de familie de aici vor putea apela și localnicii din Gâsca, Merenești și Chițcani, în total peste 3 500 de persoane, dintre care 600 sunt din localități din stânga Nistrului.

Uniunea Europeană a alocat 123 550 de euro pentru îmbunătățirea condițiilor din acest oficiu, în cadrul Programului UE „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD. Comunitatea a contribuit cu alte peste 23 000 de euro.

„Mai aproape de oameni și pentru oameni – pe asta își concentrează eforturile Uniunea Europeană atunci când vine vorba de susținere pentru comunități. Acest oficiu modern al medicilor de familie va primi pacienți din împrejurimi, fie că este vorba de malul drept sau de malul stâng al Nistrului. Ne bucurăm că sprijinul nostru va îmbunătăți calitatea vieții oamenilor într-o manieră incluzivă”, a menționat Fabien Schaeffer, manager de proiecte în cadrul Delegației Uniunii Europene.

„N-o puteam reconstrui pentru că temelia i-a fost afectată de apele subterane. Chiar dacă în fiecare an făceam reparații cosmetice, sălile se umpleau de igrasie, tencuiala cădea de pe pereți, iar prin gemurile vechi sufla vântul. Condițiile proaste nu erau singura problemă a instituției. Majoritatea utilajelor medicale erau defectate sau învechite”, povestește primarul localității, Anatol Iepure.

„Acum e bine. Avem condiții bune de muncă. Putem verifica pacienții fără grijă ca nu cumva să răcească pe timp de iarnă, cum era în sediul vechi”, spune Elena Medvedeva, asistentă medicală.

Oficiul medicilor de familie din Hagimus este unul dintre cele peste 80 de obiecte de infrastructură renovate prin intermediul Programului Uniunii Europene „Măsuri de promovare a încrederii”. Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md