11:18:55 19.04.2024
Stiri

NOI INFORMAȚII despre furtul miliardului: Slusari: „BEM putea fi SALVATĂ, dar Filat a blocat acest lucru. Plahotniuc a venit cu ideea acordării garanțiilor, după care au fost sustrași 1,8 miliarde de dolari de Grupul Șor”

Anticorupție 16.07.2019 17:05 Vizualizări4196 Autor: Ziarul National
NOI INFORMAȚII despre furtul miliardului: Slusari: „BEM putea fi SALVATĂ, dar Filat a blocat acest lucru. Plahotniuc a venit cu ideea acordării garanțiilor, după care au fost sustrași 1,8 miliarde de dolari de Grupul Șor”


Președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din R. Moldova și investigării fraudei bancare, Alexandru Slusari, susține că Banca de Economii a Moldovei (BEM) putea fi salvată în 2012-2013, fără ca în 2014 și 2015 să fie acordate garanții de stat prin hotărâri secrete ale Guvernului. Aceste declarații au fost făcute astăzi, după ce membrii Comisiei i-au audiat pe fostul președinte al Consiliului de administrație al BEM, Victor Bodiu, și pe ex-spicherul Igor Corman.

„Sunt câteva momente importante prezentate ce ține de capitalizarea BEM. Persoana respectivă (Victor Bodiu - n.r.) ne-a confirmat că era posibil de salvat BEM prin capitalizare la finele anului 2012, începutul anului 2013. Era o propunere înaintată de BEM. Erau deja identificate resurse financiare. O parte urma să vină de la Banca Națională a Moldovei, iar o altă parte de la buget. Cel mai important că era posibil de salvat BEM, mai ales că erau solicitări de la FMI și Banca Mondială. Aceste instituții credeau că o capitalizare a băncii, cu privatizarea ulterioară la un preț real este ceva posibil. În perioada 2012-2013 practic nu au mai fost acordate credite. Cel puțin, asta ne spune Victor Bodiu”, a precizat Slusari.

În același context, președintele Comisiei de anchetă spune că în acel moment nu s-a dorit salvarea BEM, ba mai mult, a fost blocat acest proces. „Procesul de salvare a BEM a fost blocat la nivel politic, la nivelul Parlamentului. Din câte am realizat eu, Vlad Filat a fost cel care a blocat acest lucru”, a adăugat Slusari, după audierea lui Victor Bodiu.

La rândul său, ex-președintele Parlamentului, Igor Corman, a confirmat în fața membrilor Comisiei de anchetă întâlnirea de la Reședința de Stat, la care a fost luată decizia de a acorda prima garanție de stat de 9,5 miliarde de lei.

„La acea întâlnire a participat ex-premierul Iurie Leancă, Igor Corman, Vlad Filat, Vlad Plahotniuc, Nicolae Timofti și guvernatorul Dorin Drăguțanu. Discuția a avut loc cu câteva zile înainte să fie acordată garanția de stat printr-o hotărâre secretă a Guvernului Leancă. Cu inițiativa acestei întâlniri a venit Plahotniuc. El a fost vioara nr. 1 la acea ședință. Îi convingea pe toți că urmează să fie acordată garanția de stat. Nu s-a discutat despre sume, doar că BNM trebuie să intervină. Corman spune că a simțit că există o cârdășie, o înțelegere între Plahotniuc și Filat la acest subiect. Ulterior, Guvernul Leancă a luat acea hotărâre nefericită”, a spus Alexandru Slusari.

Acesta a ținut să sublinieze că 80% din bani au fost sustrași de la BEM, Banca Socială și Unibank în luna noiembrie 2014: „1,8 miliarde do dolari au fost sustrași după acordarea garanției de stat, fără ca statul să controleze acest proces în cadrul BEM, Unibank și Banca Socială. Pe 25-26 noiembrie, de la BEM, prin Banca Socială și Unibank, Grupul Șor a scos 13,5 miliarde de lei. Toate aceste acțiuni au avut loc în urma acordării garanției de stat”.

Comisia își va continua lucrările joi, începând cu ora 10.00, când urmează să fie audiați fostul vicepreședinte al BEM, Viorel Bârcă, fostul deputat Oleg Reidman, dar și actualii parlamentari Sergiu Sârbu și Vladimir Vitiuc.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md