CSM a prelungit concursul pentru două funcții de magistrat la Curtea Constituțională. Care este motivul

Anticoruptie.md
16/07/2019

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis în cadrul ședinței de marți să extindă perioada de depunere a dosarelor în concursul pentru ocuparea a două funcții vacante de judecător la Curtea Constituțională (CC), chiar dacă în concurs s-au înscris deja 14 persoane. Motivul anunțat de președintele Consiliului, Victor Micu, este că ar trebui stabilite criterii clare de selectare a candidaților. 

Astfel, pretendenții la funcția de judecător al CC din partea CSM își pot depune dosarele până la 23 iulie, iar în ședința Consiliului din 30 iulie vor fi examinate dosarele și desemnați câștigătorii concursului.

Decizia CSM vine după ce mai multe ONG-uri, printre care și Centrul de Investigații Jurnalistice, au făcut un apel către CSM, prin care au îndemnat Consiliul să aleagă doi candidați la funcția de judecător constituțional care vor fi cu adevărat integri și competenți, asupra cărora nu planează suspiciuni de corupție, lipsă de integritate sau comportament dubios. Într-un apel, făcut public, organizațiile semnatare îndeamnă Consiliul Superior al Magistraturii să-și motiveze hotărârea, dând un exemplu de un concurs bazat pe merit și transparent.

ONG-urile își motivează apelul prin faptul că în ultimii patru-cinci ani CSM a avut o practică defectuoasă cu privire la organizarea concursurilor pentru selecția și promovarea judecătorilor și anume prin lipsa unor criterii de selecție și nemotivarea ultimelor hotărâri cu privire la selectarea judecătorilor constituționali.

Semnatarii apelului solicită CSM-ului să „anunțe criteriile de selecție a candidaților la funcția de judecător constituțional înainte de efectuarea interviului, să facă publice interviurile sau cel puțin să le publice imediat după finalizarea ședinței CSM în cazul în care acestea nu se vor efectua în ședința publică a CSM”. De asemenea, ele cer ca în cazul în care termenul scurt nu permite verificarea minuțioasă a candidaților, CSM-ul să amâne concursul sau decizia cu privire la candidații aleși pentru câteva zile. Semnatarii apalului  mai cer CSM-ului  să selecteze doi candidați cu adevărat integri și competenți și să motiveze convingător hotărârea cu privire la alegerea celor doi judecători ai Curții Constituționale.

Anticoruptie.md
16/07/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii