Ministra Justiției, Olesea Stamate: „Procurorii și judecătorii au acum posibilitatea să demonstreze că pot să lucreze profesionist”

Ilie Gulca
16/07/2019
Foto: Anticoruptie.md

Angajații din sistemul de justiție care își vor schimba modul de activitate și se vor conforma noilor cerințe vor rămâne în sistem în cazul în care asupra lor nu planează suspiciuni sau nu sunt cercetați în dosare penale. În momentul în care sistemul va fi curățat de persoanele care nu își fac treaba conform legii, domeniul justiției va începe să funcționeze așa cum ne așteptăm cu toții. Declarații în acest sens a făcut marți, în cadrul Clubului Jurnaliștilor de Investigație, ministra Justiției, Olesea Stamate, care a vorbit jurnaliștilor despre prioritățile și provocările în mandatul său de ministru și, în mod special, în reforma justiției.     

„Mesajul meu și al doamnei prim-ministru este că orice acțiune în limitele legii este permisă. Procurorii și judecătorii au acum posibilitatea să demonstreze că pot să lucreze profesionist”, a declarat ministra Justiției. 

Vorbind despre prioritățile mandatului său, noua ministră a spus că reforma trebuie să înceapă de la Curtea Supremă de Justiție. Aceasta trebuie să aibă un rol aparte în organizarea organelor judecătorești și să devină un fel de Curte de Casație. Rolul acestei instituții trebuie să se rezume la pronunțarea pe anumite chestiuni principiale de drept.

Numărul magistraților din cadrul CSJ urmează a fi redus, în acest sens au fost pregătite un șir de propuneri pentru modificarea legislației. După această etapă se va reveni la evaluarea și numirea prin concurs a magistraților la CSJ, a spus Olesea Stamate. 

Ministra Justiției și-a exprimat speranța că instanțele de fond și de apel vor începe să lucreze altfel, iar Consiliul Superior al Magistraturii și structurile subordonate acestuia vor demara curățarea sistemului.

În ce privește domeniul procuraturii, Ministerul Justiției își propune să identifice lacunele între Codul de Procedură Penală și Legea Procuraturii, precum și între competențele Procuraturii Anticorupție și cele ale Centrului Național Anticorupție. „Trebuie să observăm dacă, din punct de vedere procedural, există neajunsuri pe segmente care nu sunt acoperite sau limitează posibilitatea exercitării funcțiilor fără ingerințe în activitatea procesuală”, a explicat ministra.           

Un alt subiect despre care a ținut ministra să vorbească jurnaliștilor sunt penitenciarele. Situația deplorabilă a Penitenciarului nr. 13 este o problemă stingentă pentru autoritățile moldovenești. Stamate a evocat concursul pentru suplinirea funcției de șef și șef adjunct la Administrația Națională a Penitenciarelor, încurajând candidații cu competențele necesare să participe.

Clubul de presă a fost organizat în în cadrul proiectului „Mobilizarea societății civile cu scopul de a susține integritatea în sectorul Justiţiei în Republica Moldova”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice şi Freedom House, cu susţinerea financiară a Departamentului de Stat al SUA.

Ilie Gulca
16/07/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii