Asistența financiară a Uniunii Europene pentru Republica Moldova a fost deblocată: În câteva zile va ajunge prima tranșă

Asistența financiară a Uniunii Europene pentru Republica Moldova a fost deblocată. Suma de peste 14 milioane euro urmează să ajungă la Chișinău în zilele următoare. Despre aceasta anunțat ministrul de Externe, Nicu Popescu, care se află în aceste zile la Bruxelles, într-o vizită de lucru, unde a avut o întrevederea cu Johannes Hahn, comisarul european pentru politica vecinătății și negocieri de extindere.

Foto: UNIMEDIA

“Mă bucur să anunț astăzi reluarea sprijinului bugetar pentru Republica Moldova! Vreau să îi mulțumesc domnului Johannes Hahn, comisar european pentru politica vecinătății și negocieri de extindere, pentru această veste foarte bună pe care a dat-o astăzi tuturor cetățenilor țării noastre!

Suma de 14,54 milioane euro care urmează să ne ajungă în zilele următoare ne confirma faptul că deblocarea asistenței financiare este o dovadă a sprijinului pe care Uniunea Europeană ni-l acordă nouă, Republicii Moldova, că urmare a încrederii în măsurile deja întreprinse de către noul Guvern de la Chişinău dar și pentru încurajarea programului de reforme, pe care ni le-am propus să le aplicăm cu succes”, a scris Popescu pe pagina sa de facebook.

UNIMEDIA amintește că la data de 24 iunie curent, o vizită în Republica Moldova a fost efectuată de o delegație a Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European (PE), în frunte cu vicepreședinta PE, Heidi Hautala.

În cadrul unei conferințe de presă, oficialul european a menționat că membrii PE își exprimă sprijinul pentru noul Guvern și vor urmări cu interes progresul reformelor. De asemenea, Heidi Hautala susține că „noul Guvern este ambițios”, iar în următorul an, asistența macrofinanciară ar putea fi deblocată în întregime.

De menționat că printre condițiile înaintate de UE Republicii Moldova pentru deblocarea asistenței macrofinanciare au fost: respectarea statului de drept, reformarea sistemului judecătoresc, lupta cu fenomenul corupției ș.a.

UNIMEDIA amintește că plata primei tranșe din cadrul actualului Program de Asistență Macrofinanciară a fost suspendată în luna iulie 2018. Această evaluare a fost făcută în baza evenimentelor politice din Republica Moldova și, în special, având în vedere decizia Curții Supreme de Justiție din 25 iunie 2018 de a invalida rezultatele alegerilor pentru Primăria Chișinău.

Parlamentul European a votat o rezoluție prin care îndeamna Comisia Europeană "să suspende orice plăți prevăzute de asistență macrofinanciară (AMF) pentru Moldova" și, totodată, "să suspende sprijinul bugetar pentru Moldova, utilizând precedentul din iulie 2015, când o astfel de suspendare a avut loc în urma crizei bancare".


Pub